O nava avand la bord militanti europeni de extrema dreapta care vor sa respinga ambarcatiunile de migranti inapoi spre Africa naviga duminica spre coastele Tunisiei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Pescari tunisieni s-au mobilizat duminica in portul Zarzis, din sud-estul tarii, pentru a se opune unei eventuale acostari a navei.

Nava C-Star, cu o lungime de 40 de metri, inchiriata de gruparea de extrema dreapta "Generatia identitara", a ajuns sambata in largul Libiei, de unde zeci de mii de migranti, trimisi pe mare in ambarcatiuni precare de traficanti, au fost salvati in ultimii ani de garzile de coasta, de nave comerciale sau de ONG-uri.

Misiunea navei C-Star, intitulata "Sa aparam Europa", a fost finantata printr-o campanie lansata de tineri militanti antiimigratie francezi, germani si italieni.

Pe site-ul propriu, "Sa aparam Europa" acuza ONG-urile ca aduc "clandestin in Europa sute de mii de migranti ilegali, amenintand astfel securitatea si viitorul continentului nostru", militantii promitand ca "vor face ceva pentru a se opune".

Sambata, nava a urmarit uneori la doar cateva sute de metri vasul "Aquarius", inchiriat de organizatiile franceze SOS Mediterranee si Medecins sans frontieres (MSF), cele doua ambarcatiuni aflandu-se la doar 20 de mile nautice de coastele libiene, la est de Tripoli.

Italia a avertizat joi ONG-urile care salveaza migranti din Mediterana Centrala ca nu isi vor putea continua misiunea daca nu se conformeaza unui "cod de conduita" elaborat de autoritatile acestei tari.

Italia a confiscat anterior vasul "Iuventa" al unei organizatii germane, al carui echipaj este banuit de "comportamente de favorizare a imigratiei ilegale".