Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, audiat de Parchet ca martor in cadrul investigatiei asupra prabusirii avionului prezidential polonez in 2010 in Rusia, a denuntat joi "caracterul politic" al convocarii sale, scrie AFP.

"Intregul context face ca acest caz sa aiba un caracter politic", a declarat Tusk in finalul audierii care a durat peste opt ore.

Presedintele partidului conservator Lege si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, atribuie liberalilor din tabara lui Tusk responsabilitatea morala pentru moartea fratelui sau geaman, seful statului Lech Kaczynski, in catastrofa aviatica de langa Smolensk, in Rusia, impreuna cu inca 95 de persoane.

Tusk a declarat ca "nu are nicio indoiala ca, pentru puterea actuala, justitia urmeaza sa serveasca drept instrument in lupta impotriva adversarilor, opozitiei sau a persoanelor care nu-i plac".

"Nu are de ce sa-mi fie frica, presedintele (PiS Jaroslaw) Kaczynski nu ma va speria. Indiferent de incrancenarea cu care m-ar ataca", a lansat Tusk in fata presei.

Procurorii il convocasera pe Tusk 'in cadrul anchetei privind neglijente ale functionarilor statului' in cursul autopsierilor victimelor catastrofei.