Agentii straine de spionaj efectueaza atacuri cibernetice impotriva Rusiei, acuza presedintele rus Vladimir Putin, relateaza The Associated Press.

Rusia "se confrunta cu o crestere a activitatilor agentiilor straine de informatii armate impotriva sa si aliatilor sai", a declarat Putin miercuri, la cartierul general al agentiei militare ruse informatii SVR, citat de agentii ruse.

Liderul de la Kremlin a dat ca exemplu atacuri cibernetice drept modalitati prin care alte tari incearca sa obtina informatii sensibile despre Rusia.

Ucraina si Rusia par sa fie cele mai dur afectate de un nou malware, care a blocat computere in intreaga lume marti si miercuri.

Cea mai mare companie petroliera rusa - Rosneft - a anuntat miercuri ca s-a confruntat cu unele probleme, insa a precizat ca este prea devreme sa evalueze pagubele provocate de acest software.

10.000 DE DOLARI

Oricine s-ar afla in spatele atacului cibernetic mondial in centrul careia se afla Ucraina a obtinut suma de 10.000 de dolari, scrie AP.

La mai bine de 24 de ore dupa ce noua forma de malware a provocat perturbari in Ucraina si a tinut prima pagina in presa din lume, hackerii au obtinut patru bitcoin - aprocimativ 10.000 de dolari la cursul actual, potrivit portofelului public al hackerilor.

Este vorba despre oo suma mica avand in vedere violenta atacului, iar unii cercetatori o citeaza drept o dovada a faptului ca atacatorii nu intentioneaza sa faca bani, ci sa transmita un mesaj.

Ransomware-ul, alimentat de cresterea puterii unor monede precum bitcoin, este o piata profitabila in crestere pentru infractori cibernetici. Acesta functioneaza prin criptarea datelor de pe computere si decriptarea lor in schimbul platii unei rascumparari.

Insa Matthieu Suiche, fondatorul Comae Technologies cu sediul in Dubai, afirma intr-o postare pe blog ca realizarea acestui virus sugereaza ca cei din spatele lui nu intentioneaza sa ia aceste date, chiar daca ar fi platiti.

Cu alte cuvinte, a declarat el telefonic pentru AP, cererea de rascumparare este o "megadiversiune".