Primele exit-poll-uri au indicat rezultate prea stranse pentru desemnarea unui castigator in pana la 76 de circumscriptii din Marea Britanie. Intre timp, laburistii au inceput sa lanseze apeluri pentru demisia premierului Theresa May, transmite BBC, citata de news.ro.

De asemenea, exit-poll-urile sugereaza ca premierul Theresa May nu va obtine majoritatea absoluta pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua sa fie cea mai mare formatiune din Camera Comunelor.

Conservatorii ar urma sa obtina 314 parlamentari, prin comparatie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentala inainte de convocarea alegerilor anticipate de catre Theresa May.

Desi conservatorii vor avea cei mai multi parlamentari , aceste rezultate reprezinta un mare esec pentru premierul May, care voia sa-si intareasca pozitia si sa-si consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

Conservatorii nu vor putea sa formeze singuri un nou executiv si vor trebui sa formeze o coalitie de guvernare, dar liberal-democratii si nationalistii scotieni nu s-au aratat prea incantati de posibilitatea sustinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic in legislativ ar putea sa intarzie negocierile cu celalalte 24 de tari europene si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Theresa May a convocat alegerile anticipate in speranta unei victorii usoare, dar jocul ei de noroc a esuat si ar putea sa aiba consecinte serioase pentru Partidul Conservator.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit sau chiar sa formeze un nou executiv la Londra, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

George Osborne sustine ideea ca conservatorii nu vor putea sa castige majoritatea pentru a forma un nou guvern pe Downing Street.

De asemenea, aceste rezultate inseamna ca laburistii ar putea sa incerce formarea unei coalitii de guvernare alaturi de liberal-democrati, care deja s-au retras din mai multe circumscriptii pentru a intari pozitia stangii - si nationalistii scotieni, care se opun iesirii din UE si vor sa castige independenta Scotiei.

Exit-poll-urile nu sunt intotdeauna corecte si trebuie sa amintim esecul urias al acestora in timpul referendumului privind pozitia Marii Britanii in UE.