Presedintele filipinez Rodrigo Duterte pleaca luni in Rusia pentru a-si intalni "eroul", pentru a cumpara arme si pentru a marca inca un pas in indepartarea de aliatul traditional al arhipelagului, Statele Unite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta vizita de cinci zile ar urma sa marcheze si imbunatatirea spectaculoasa a relatiilor bilaterale dupa ajungerea lui Duterte la putere, la finele lui iunie 2016. De atunci, presedintele filipinez pare sa destructureze alianta cu fostul colonizator american, pe care il acuza de ipocrizie si intimidare.

Duterte se va intalni joi cu presedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a descris in trecut dreptul "eroul sau favorit", cu care impartaseste pasiunea pentru arme si vanatoare.

Vineri, presedintele filipinez a explicat ca una dintre prioritatile acestei vizite va fi obtinerea de bombe teleghidate rusesti pentru a le folosi impotriva militantilor islamisti din sudul arhipelagului.

Timp de decenii, SUA au jucat rolul de protector principal al Filipinelor, cu care au un tratat de aparare bilateral.

Duterte a redus insa amploarea exercitiilor militare anuale comune, cerand retragerea trupelor americane din arhipelag.

In acest timp, Beijingul sfideaza din ce in ce mai deschis puterea americana in regiune, in special in marea Chinei de sud, pe care o revendica aproape in intregime.

Duterte a inceput ofensiva impotriva Washingtonului in momentul in care Barack Obama era inca presedinte si a criticat dur razboiul sau impotriva drogurilor.

In timpul unei vizite in China, anul trecut, Duterte a anuntat "separarea" Filipinelor de SUA.

"Ma realiniez miscarii voastre ideologice (cea a Chinei) si poate voi merge si in Rusia pentru a discuta cu Putin si pentru a-i spune ca suntem trei impotriva restului lumii: China, Filipine si Rusia. E singura cale", spusese el, atunci.