In urma atentatelor teroriste care au avut loc in Uniunea Europeana intre anii 2000 si 2016 au fost ucise in total 658 de persoane, tara cu cele mai multe victime fiind Spania, cu 253 de morti, urmata indeaproape de Franta, cu 250, releva un raport prezentat vineri de eurodeputatul liberal spaniol Maite Pagazaurtundua, relateaza EFE.

Lupta armata intre politie si teroristi langa BataclanFoto: Captura YouTube

Conform documentului, circa 90 dintre victime au murit in urma unor actiuni sinucigase, iar jihadismul a devenit actorul cel mai mortal, atentatele islamistilor radicali fiind responsabile pentru aproximativ 545 dintre aceste victime, scrieAgerpres. Diferenta pana la 658 este reprezentata de victimele "terorismului nationalist", in special victimele atentatelor comise de gruparea terorista spaniola ETA.

Raportul mai releva ca in aceeasi perioada 1.029 europeni au murit in atentate comise in afara Uniunii Europene, fiind vorba mai ales de membri ai misiunilor de mentinere a pacii in 22 de state, iar cei mai multi sunt britanici, francezi si germani. Dintre aceste victime, 233 au murit in urma unor atacuri sinucigase.

Cele mai multe victime europene au fost in Afganistan, tara unde 632 de cetateni europeni si-au pierdut viata.

In ceea ce priveste atentatele comise in UE, in Spania s-au inregistrat cele mai multe victime din cauza atacurilor comise pe 11 martie 2004 asupra mai multor trenuri la Madrid, in timp ce Franta se evidentiaza pentru succesiunea recentelor atentate jihadiste.