Bulgaria face noi pasi catre formarea unui Guvern de coalitie, sub conducerea lui Boiko Borisov, dupa ce formatiunea sa de centru-dreapta GERB, care a castigat alegerile, a facut unele concesii in discutiile cu nationalistii, relateaza Reuters, citata de News.ro.

GERB, care a obtinut cele mai multe mandate la alegerile din 26 martie, dar nu a obtinut o majoritate clara, a fost de acord sa creasca pensia minima - o cerere-cheie a nationalistilor din alianta Patriotii Uniti (UP), careia formatiunea lui Borisov i s-a opus initial.

"Este clar pentru toata lumea ca, daca nu reusim sa formam un Guvern, nu numai ca va duce la o criza politica ce va avea consecinte ireversibile, ci va duce si la prabusirea economiei", le-a spus Borisov reporterilor.

O coalitie GERB-UP ar avea o majoritate de un mandat in Parlament.

Unul dintre liderii GERB, Vladislav Goranov, care ar putea fi urmatorul ministru de Finante al tarii, a declarat ca noul Guvern ar putea depune juramantul la inceputul lunii mai.

UP a facut campanie promitand sa creasca standardele scazute de trai si sa dubleze pensia minima lunara, care este in prezent de 161 de leva (87,3 dolari) ￯ cea mai mica din UE.

Potrivit analistilor, astfel de cereri, cuplate cu planurile GERB de a dubla salariile profesorilor in decurs de patru ani, ar putea duce la o crestere importanta a cheltuielilor publice si duce la un deficit bugetar important. Bulgaria trebuie sa dea dovada de prudenta fiscala, pentru a-si mentine moneda legata de euro.