Viceministrul moldovean de Interne, Oleg Babin, seful Centrului National Anticoruptie de la Chisinau, Viorel Chetaru, seful interimar al Inspectoratului General de Politie (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, o deputata neafilitata si adjunctul procurorului general se numara printre oficialii retinuti si vizati de controale suplimentare pe aeroporturile din Rusia in ultimul an, relateaza Deschide.md, dupa ce Republica Moldova a transmis o nota de protest ambasadorului Moscovei la Chisinau, scrie News.ro.

Primul caz de retinere si control suplimentar pe aeroportul Domodedovo a fost documentat in anul 2015, fiind vorba despre seful interimar al Inspectoratului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc. Seful IGP se deplasa spre Minsk impreuna cu vicepremierul pentru Reintegrare, George Balan, cu escala la Moscova. Cavcaliuc a fost retinut pe motiv ca ar exista anumite nereguli cu pasaportul. Apoi, granicerii rusi au motivat ca oficialul moldovean ar semana cu o persoana data in urmarire internationala.

Viceministrul Afacerilor Interne de la Chisinau, Oleg Babin, a fost retinut si tratat abuziv pe aeroportul Domodedovo in luna noiembrie 2016. Babin, aflandu-se in fruntea unei delegatii moldovene, a fost supus unor controale suplimentare la intrarea si iesirea din Moscova.

Printre cei retinuti in noiembrie 2016 se numara si deputata neafiliata Violeta Ivanov.

Seful CNA, Viorel Chetraru a fost retinut pe aeroportul Seremetievo, pe 6 aprilie 2016, timp de trei ore. De fapt, lui Chetraru i-a fost restrictionata intrarea in Federatia Rusa, unde urma sa participe la o reuniune de serviciu. Incidentul a putut fi rezolvat pe cai diplomatice, iar Chetatru a ajuns la reuniune.

Iurie Garaba, adjunct al procurorului general si consilier juridic de stat de rangul II, a fost oprit pentru verificari suplimentare pe aeroportul Domodedovo din Moscova in ianuarie 2017.

Surse apropiate dosarului au declarat pentru Deschide.md ca Iurie Garaba a fost invitat la o ceremonie organizata de Procuratura Generala a Federatiei Ruse. La un moment dat, adjunctul a fost oprit pentru verificari suplimentare, care au durat mai bine de o ora. La final, cei de la frontiera rusa si-au cerut scuze de la Iurie Garaba si l-au lasat sa plece.

Un alt oficial supus controlului suplimentar pe un aeroport din Rusia este sefa Directiei Relatii Internationale al MAI, Cristina Lesnic.

Republica Moldova a transmis o nota catre conducerea Rusiei, prin care semnaleaza o serie de abuzuri comise impotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale si partidele Coalitiei de Guvernare din Republica Moldova, relateaza Deschide.md.

In nota este descris modul in care oficialii moldoveni sunt opriti abuziv la intrarea in Federatia Rusa, interogati, perchezitionati, tratati in mod umilitor de catre reprezentanti ai serviciilor speciale ruse. "Un asemenea comportament este atat inadecvat, cat si nejustificat", afirma Parlamentul intr-un comunicat, acuzand un serviciu secret rus ai carui reprezentanti conduc interogarea oficialilor moldoveni cand ajung la Moscova. In aceste conditii, liderii de la Chisinau le cer autoritatilor politice ruse sa clarifice situatia abuziva din perspectiva interna..

Toate aceste abuzuri, hartuirea oficialilor moldoveni la intrarea in Federatia Rusa si punerea lor sub monitorizare internationala, au luat amploare odata cu avansarea de catre anchetatorii moldoveni in investigatiile privind spalarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniti din Federatia Rusa, scrie Deschide.md.