Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat luni seara că ”relaţiile sunt complexe” şi nu va exista întotdeauna o poziţie comună pe orice subiect din partea liderilor de la Washington şi Ottawa. Declaraţia premierului liberal are loc după prima întâlnire cu preşedintele Donald Trump de la Casa Albă. Cei doi lideri au discutat despre o serie de subiecte problematice, precum relaţiile comerciale, dar şi atitudinea diferită vizavi de refugiaţi, transmite CNN, citata de News.ro.

”Nu vom cădea întotdeauna de acord cu privire la orice. La sfârşitul zilei, Canada şi Statele Unite vor rămâne întotdeauna parteneri esenţiali”, a precizat carismaticul prim-ministru al Canadei. Donald Trump şi Justin Trudeau au discutat inclusiv despre poziţia adoptată de cele două state în timpul crizei refugiaţilor, după ce până la 40.000 de refugiaţi au primit azil în Canada. Trudeau a explicat că va continua să promoveze o politică a deschiderii vizavi de primirea refugiaţilor, însă fără să compromită securitatea.

Însă, Trump s-a arătat îngrijorat de securitatea de la graniţa nordică, precizând că nu poate niciodată să aibă încredere totală, înainte de a lăuta performanţele administraţiei prezidenţiale în eliminarea ”infractorilor” din Statele Unite. ”Am făcut o treabă foarte bună, de fapt îi luăm pe acei oameni care sunt infractori... cu un cazier bogat în abuzuri şi probleme, îi scoatem pe ăştia afară din ţară.

Am spus încă de la început că îi vom prinde pe cei răi. Foarte mulţi oameni sunt foarte, foarte fericiţi în acest moment”, a declarat preşedintele Statelor Unite. Premierul Justin Trudeau a explicat că nu are de gând să de-a lecţii altor ţări cu privire la politicile interne, evitând să critice în termeni duri interdicţia de călătorie implementată de Donald Trump. ”Ultimul lucru la care se aşteaptă canadienii este ca eu să vin aici pentru a da lecţii despre cum să se guverneze Statele Unite”, a menţionat liderul liberal de la Ottawa.

După ce administraţia republicană a anunţat interdicţia de călătorie şi suspendarea programelor de primire a refugiaţilor, Trudeau a postat o imagine în care întâmpina prima refugiată siriană pe aeroportul din Toronto. În ceea ce priveşte comerţul, preşedintele american a declarat că are de când să pună bazele unor relaţii comerciale mai extraordinare cu Ottawa.