Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat ca a ucis cu mana sa prezumtivi infractori in perioada in care era primar in Davao, localitate in sudul tarii, pentru a "da" exemplu politiei, scrie AFP.

Rodrigo DuterteFoto: Captura YouTube

El a facut aceste comentarii intr-un discurs sustinut luni seara, tarziu, in fata unor oameni de afaceri cu care discuta campania sa impotriva drogurilor, soldata cu peste 5.000 de morti de cand a preluat puterea, in 20 iunie.

"La Davao, am facut-o personal, doar ca sa arat tipilor (politiei, n.r.) ca, daca eu o pot face, de ce nu o pot face si ei", a declarat Rodrigo Duterte, evocand orasul pe care l-a guvernat timp de peste 20 de ani.

"Mergeam in Davao cu motocicleta si patrulam pe strazi, cautand probleme. Cautam confruntarea pentru a putea ucide", a adaugat el.

Rodrigo Duterte este acuzat ca a organizat escadroane ale mortii in Davao, unde ar fi fost ucise peste 1.000 de persoane, potrivit ONG-urilor pentru apararea drepturilor omului.

Raspunzand criticilor comunitatii internationale, acesta a reafirmat ca nu are de gand sa puna capat politicii sale, care nu ar incalca nicio lege, deoarece politia actioneaza in legitima aparare iar numeroase decese provin din reglarile de conturi intre bandele criminale.

Statele Unite, ONU si Uniunea Europeana au condamnat aceasta campanie in care Duterte si-a incurajat cetatenii sa ucida sau sa aresteze suspectii.

Avocatul in varsta de 71 de ani a ajuns la putere la capatul unei campanii in care a promis siguranta si ordine, promitand sa eradicheze criminalitatea in cateva luni.

In octombrie, a provocat indignare dupa ce a comparat campania sa cu exterminarea a 6 milioane de evrei de catre Adolf Hitler. Ulterior, si-a cerut scuze fata de evrei, insistand insa asupra dorintei sale de a "masacra" toxicomanii.