Reporterii BBC s-au interesat si ei de climatul de violenta si de confruntare intretinut de televiziunile rusesti de stat, subordonate in intregime Kremlinului, si a discutat filosoful si ideologul Alexandr Dughin, care a explicat de ce in opinia sa adevarul a devenit o chestiune de credinta.

Aleksandr DughinFoto: Arhiva personala

"Adevarul este o chestiune de credinta", i-a spus Dughin reporterului BBC, la postul sau de televiziune cu aplecare religioasa din apropierea Kremlinului.

"Post-modernitatea arata ca fiecare asa numit adevar este o chestiune de credinta. Asa ca noi credem in ce facem, credem in ce spunem. Si acesta este unicul mod de a defini adevarul. Avem propriul nostru adevar special rusesc pe care trebuie sa-l acceptati".

BBC arata ca Dugin este unul dintre initiatorii doctrinei neo-imperialiste a Eurasianismului si ca, in opinia sa, Rusia ortodoxa nu este nici Estul si nici Occidentul, ci o civilizatie distincta si unica, care este angajata intr-o lupta pentru locul pe care il merita in cadrul celorlalte puteri mondiale.

"Daca Statele Unite nu vor sa inceapa un razboi, trebuie sa recunoasteti ca SUA nu mai sunt unicul stapan. Si, cu situatia din Siria si din Ucraina, Rusia spune 'Acum nu mai esti seful'. Aceasta este intrebarea despre cine conduce lumea. Doar un razboi poate raspunde intr-adevar".

Discutia cu Dughin vine in contextul in care marile agentii de stiri au remarcat climatul de conflict si de confruntare intretinut de televiziunile rusesti, unde, dupa cum rezuma AFP, "al treilea razboi mondial pare deja sa fi inceput".

Citeste mai multe aici.