Presedintele Vladimir Putin le-a cerut miercuri deputatilor proaspat numiti in urma alegerilor parlamentare sa indeplineasca misiunea "istorica" a Rusiei de a fi o tara "puternica", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prima sesiune a noii camere inferioare a Parlamentului rus are loc in contextul celei mai grave degradari ale relatiilor dintre Moscova si Occident in ultimele decenii.

Ruptura, in aceasta saptamana, a negocierilor dintre rusi si americani asupra dosarului sirian a condus la o escaladare verbala inedita de la Razboiul Rece din anii 1980, cand presedintele american Ronald Reagan afirma ca Uniunea Sovietica este "Imperiul Raului".

"Trebuie sa ne intarim securitatea si capacitatile de aparare ale tarii noastre", a declarat seful statului rus, subliniind necesitatea de a "apara pozitia tarii pe scena mondiala".

"Trebuie sa ne unim, sa ne coordonam eforturile, drepturile noastre si obligatiile pentru a realiza dreptul suprem istoric al Rusiei de a fi o tara puternica", a sustinut Putin, care a facut o prioritate, in ultimii ani, din modernizarea armatei si a trimis trupe suplimentare pe flancul vestic al Rusiei, in fata instalatiilor militare europene ale NATO.

"Fiecare tara are acest drept. Si nu dam acestei notiuni - tara puternica - o conotatie imperialista", a subliniat el, inainte de a concluziona: "Nu am impus niciodata nimic nimanui".

Noua sesiune a celor 450 de deputati, dintre care trei sferturi apartin partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin, poarta marca unui climat de confruntare intre Rusia si Vest.

Parlamentul trebuie sa avizeze cu prioritate doua decizii ale Kremlinului: suspendarea acordului cu Washingtonul de la inceputul secolului al XXI-lea privind reciclarea a zeci de tone de plutoniu provenite din ogive nucleare si crearea in septembrie 2015 a bazei aeriene permanente de la Hmeimim, in Siria, folosita de aviatia ruseasca pentru a efectua raiduri aeriene.

Niciun opozant in Duma

Camera, aleasa pentru cinci ani dupa alegerile din 18 septembrie, marcate de fraude, in ciuda efortului Kremlinului pentru mai multa transparenta, este amplu dominata de 343 (din 450) de deputati ai Rusiei Unite. Alte trei partide - comunistii si doua formatiuni nationaliste - care nu pot fi considerate de opozitie deoarece voteaza in general la unison cu puterea, isi impart restul fotoliilor. Opozitia liberala si social democrata nu are niciun deputat.

Un apropiat colaborator al lui Putin, Viaceslav Volodin, a devenit presedintele Dumei. Considerat arhitectul masurilor conservatoare si anti-occidentale adoptate de Kremlin si inclus pe lista persoanelor vizate de sanctiuni americane, acesta era din 2010 seful adjunct al administratiei prezidentiale.

Printre deputati se numara Vitali Milonov, cel care a redactat legea care sanctioneaza "propaganda homosexuala" sau Natalia Poklonskaia, procurorul din Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in 2014. Aceasta, care fate parte din noile figuri ale Rusiei lui Putin, are interdictie de a intra in UE, din cauza represiunii comunitatii tatare din Crimeea, pe care a calificat-o in totalitate drept "organizatie extremista".