Hillary Clinton si Donald Trump s-au confruntat pentru prima data luni (21:00, ora locala- 04:00, ora Romaniei), intr-o dezbatere prezidentiala, cu mult totusi sub asteptarile jurnalistilor si analistilor politici.

HotNews.roFoto: Hotnews

Am avut un Donald Trump temperamental si zgomotos si o Hillary Clinton calma si care a reusit sa-si puna in dificultate adeseori oponentul. Nu s-au facut greseli mari de nicio parte, dar nici nu am avut straluciri evidente din partea celor doi.

Au iesit in evidenta viziunile economice diferite, in special in privinta taxelor, a locurilor de munca, pozitii total diferite in privinta armelor de foc si a masurilor ce trebuie adoptate pentru combaterea rasismului.

Despre Economie

  • Trump: Planul meu de crestere a economiei SUA include reduceri "extraordinare" ale taxelor, care vor crea locuri de munca in numar nemaivazut de la Ronald Reagan.
  • Clinton: Nu asa vom creste economia. Programul lui Trump este de fapt cea mai exterma versiune: de reducerile de taxe ar urma sa beneficieze cateva procente dintre americani, cei mai bogati. Trump are sensul de "trump up" (a insela)

Despre relatiile internationale

  • Trump: SUA nu pot fi jandarmul lumii. SUA nu isi pot permite sa apere Japonia, japonezii trebuie sa contribuie si ei
  • China este cea care ar trebui sa se ocupe de amenintarea nucleara nord-coreeana
  • Benjamin Netanyahu nu este deloc incantat de acordul nuclear cu Iranul.
  • Clinton: Japonia și Coreea de Sud, dar si toti aliatii SUA vor avea parte de sprijinul american în conformitate cu tratatele de apărare existente

LIVE TEXT

Ultima intrebare: Ati accepta rezultatul alegerilor in cazul unei infrangeri?

Trump: "Daca ea va castiga, o voi sprijini"

Despre 'vitalitate" si "aspect de presedinte"

Trump a fost intrebat de ce crede ca Hillary Clinton nu ar avea "aspect de presedinte". Trump a parat spunand doar ca aceasta nu are rezistenta si vitalitate pentru aceasta functie.

"Daca un vicepresedinte calatoreste in 112 tari si negociaza un acord de pace, incetarea focului ... sau chiar petrece 11 ore in fata unui comitet al Congresului.... el poate vorbi cu mine atunci despre rezistenta", a spus Clinton la starnind urale din partea publicului. "Hillary are experienta, dar este o experienta rea", a replicat Trump, care obtine si el runda de urale.

Certificatul de nastere al lui Obama

Trump recunoaste ca Barak Obama s-a nascut in SUA. Acesta isi scuza declaratiile anterioare prin faptul ca "s-a refuzat publicarea la timp" a acestui certificat de nastere. Mai mult, Trump o acuza pe Clinton ca ea a fost cea care a pus informatia in circulatie in campania din 2008.

  • CNN arata ca informatia a fost data d eun voluntar din echipa lui Clinton, ca acesta a fost concediat si ca Hillary nu a folosit subiectul in campanie

Clinton il impinge in corzi pe Trump, il acuza ca si-a inceput cariera prin aceasta teorie a conspiratie si printr-un act rasist si sustine ca sunt dovezi ca familia Trump a fost implicata intr-un proces in anii 1970 pentru ca refuza sa-si inchirieze proprietatile afro-americanilor. Trump a explicat ca acuzatia din 1973 a facut obiectul unei intelegeri cu procuratura, "fara recunoasterea vreunei vini".

Irak si Libia

Clinton: "Donald a sprijinit invazia Irakului...si sprijina acum actiunile din Libia."

Trump: "gresit gresit gresit..."

Despre relatiile internationale:

Trump:

  • SUA nu pot fi jandarmul lumii. SUA nu isi pot permite sa apere Japonia, japonezii trebuie sa contribuie si ei
  • China este cea care ar trebui sa se ocupe de amenintarea nucleara nord-coreeana
  • Benjamin Netanyahu nu este deloc incantat de acordul nuclear cu Iranul.

Clinton:

  • Japonia și Coreea de Sud, dar si toti aliatii SUA vor avea parte de sprijinul american în conformitate cu tratatele de apărare existente

Despre Stat Islamic. Masuri diferite

Clinton sustine urmatoarele masuri: lovituri aeriene, colaborarea cu Turcia si kurzii si eliminarea liderilor SI

Trump: Retragerea gresita din Irak a creat un vid. Daca se confica petrolul irakian, SI nu s-ar fi putut forma

05:15 Discutii asupra tratatului comercial Trans-Pacific (TPP)

Trump o acuza pe Clinton ca a fost in favoarea tratatului, dar s-a dezis ulterior de acesta.

05:00 Continua discutiile despre rasism. "Stop and frisk"

Clinton incearca sa-l acuze pe Trump ca este rasist si ca ar creiona o imagine atat de negative comunitatilor de afro-americani prin declaratia ca acestia "traiesc ca in iad in localitati ca Chicago si Ferguson".

Trump ii raspunde ca nu este rasist si ca are foarte multi angajati oameni de culoare si hispanici. Trump o acuza la randul lui ca ar fi folosit cu ani in urma termenul de "super predators" (animale de prada)atunci cand s-ar fi referit la tinerii de culoare neagra din cartierele cu probleme.

Democrata acuza si tehnica de perchezitionare "Stop and Frisk" (vezi explicatia termenului)

Trump se contrazice cu moderatorul si spune ca aceasta tehnica nu a fost declarata nelegala in statul New York

04: 50 Subiectul recentelor conflicte rasiale dupa ce mai multe persoane de culoare au fost impuscate de politie

Clinton isi reafirma punctul de vedere privind necesitatea unei legi mai drastice privind controlul armelor si munitiilor. Democrata acuza si tehnica de perchezitionare "Stop and Frisk" (vezi explicatia termenului)

Clinton ataca propunerea lui Trump de a generaliza practici politienesti de perchezitie corporala pe baza unor simple suspiciuni ("Stop and Frisk"), le considera "neconstitutionale si si-au dovedit deja ineficienta".Clinton promite sa aloce mai multe fonduri pentru pregatirea politistilor cu privire la problemele rasiale

Trump o acuza pe Clinton ca refuza sa foloseasca termenii "lege si ordine" si sustine ca armele ar trebui tinute departe "doar de oamenii rai". Trump spune ca in locuri precum Chicago si Ferguson, "afro-americani si hispanici traiesc in iad pentru ca e atat de periculos. Mergi pe strada si poti fi impuscat."

04:37 Decalaratii fiscale vs e-mailuri sterse. Clinton ii cere lui Trump sa-si faca publice declaratiile fiscale. Magnatul ii raspunde ca va face acest lucru atunci cand si democrata va face publice cele 33 de mii de mesaje sterse (aluzie la scandalul e-mailurilor din campania democrata)

Clinton: Poate nu vrei sa le faci publice fiindca nu ai platit ani de zile impozitul federal. Stiu multi oameni de afaceri care au fost pacaliti de tine. In sala se afla un arhitect pe care nu l-ai platit..

Trump, ironic: Poate nu a facut o treaba buna...

Clinton raspunde la atacul lui Trump cu privire la utilizarea unui server de e-mail privat la Departamentul de Stat. Ea admite ca "a facut o greseala". "Imi asum responsabilitatea pentru ea".

Ambii candidati se intrerup reciproc de mai multe ori in ciuda apelului moderatorului. Nici publicul din sala nu respecta codul de comportament impus pentru aceasta dezbatere si se manifesta zgomotos.

  • Trump spune ca este in mijlocul unui audit fiscalsi nu-si poate face publice declaratiile fiscale. Clinton afirma ca publicarea acestora ar dovedi ca Trump nu este la fel de bogat cum pretinde si nu face asa multe acte de caritate.Trump  sustine ca a dat 102 milioane de dolari pentru caritate in ultimii cinci ani, dar o investigatie a Washington Post nu a gasit dovezi care sa-si sustina afirmatiile. Averea reala a lui Trump a fost evaluat de Forbes la 4,5 miliarde de dolari, in comparatie cu cele 10 miliarde de dolari pe care le pretinde magnatul, potrivit BBC.

04:33 Taxele pentru marile afaceri."Trump-up" si "trickle down"

Trump se pronunta pentru reducerea taxelor pentru oamenii bogati si-i cere lui Clinton sa-si apere planul de a creste taxele.

Clinton a afirmat ca Trump are sensul de "trump up" (a insela), cu referire la teoria economica a efectului de cascada (trickle down), sustinuta de dreapta, potrivit careia bunastarea celor mai bogati se transmite celor mai saraci prin crearea locurilor de munca, stimularea cererii si venituri mai mari pentru salariati.

Trump a continuat cu o critica a tratatului de liber schimb in America de Nord (NAFTA) si a afirmat ca adversara sa ar fi trebuit sa se ocupe de multa vreme de aceasta problema. "Faceti asta de 30 de ani, de ce incepeti sa va ganditi la solutii abia acum?"

  • Trump: Planul meu de crestere a economiei SUA include reduceri "extraordinare" ale taxelor, care vor crea locuri de munca in numar "nemaivazut de la Ronald Reagan".
  • Clinton: Nu asa vom creste economia. Programul lui Trump este de fapt cea mai exterma versiune: de reducerile de taxe ar urma sa beneficieze cateva procente dintre americani, cei mai bogati.

04:30 Schimbarile climatice. Clinton ii spune lui Trump ca a sustinut ca problema schimbarilor climatice "este o farsa pus ala cale de chinezi". Trump neaga: "Nu, nu am spus asta".

04:25 Clinton il acuza pe Trump ca este unul din magnatii care a contribui la criza imobiliara concediind foarte multi oameni de dragul profitului. Trump ii raspunde ca nu a facut altceva decat sa conduca eficient o afacere.

04:15 Prima ciocnire vine cu prima intrebare "Ce veti face pentru pentru cresterea venitului americanilor si cum veti crea noi locuri de munca?"

Hillary Clinton a mentionat ziua de nastere nepoata ei, si a vorbit despre orice, de la diferentele salariale intre barbati, la un concediu de familie platit, la temperamentul prezidential.

Donald Trump a dat un raspuns clasic despre China si Mexic si cum aceste tari fura afacerile si locurile de munca ale americanilor.

Clinton ii spune lui Trump ca acesta si-a construit afacerile cu cele 40 de miioane de dolari primite de la tatal sau. Trump ii raspunde ca a construit o afacere mult mai mare cu acei bani.

Cursa stransa pentru Casa Alba si ciocnirea, imprevizibila in stiluri, dintre cei doi a generat un interes larg pentru intalnirea cu potential urias, care vine cu sase saptamani inainte de alegerile din 8 noiembrie, dupa o campanie care a durat mai mult de un an.

Diferenta dintre cei doi candidati in sondajele nationale recente de opinie s-a redus in ultima saptamana, poll-ul Reuters/Ipsos situand-o pe Clinton pe primul loc, cu un avans de patru puncte procentuale, cu 41% din alegatori.

Spectatorii vor evalua "ciocnirea" din momentul in care ambii candidati se vor afla pe scena.

Spre deosebire de dezbaterile cu un singur partid in timpul procesului de nominalizare, publicul va fi rugat sa ramana tacut si sa nu aplaude sau sa raspunda candidatilor in vreun fel. Dezbaterea va fi impartita in sase segmente a cate 15 minute.

Clinton a castigat o tragere la sorti si a ales sa ia prima intrebare. Ea va avea doua minute sa raspunda, dupa care acelasi timp ii va fi acordat si lui Trump. La urmatorul segment, prima intrebare i se va da lui Trump.

Dezbaterea de 90 de minute va incepe la 9 p.m. (ora locala -04:00 ora Romaniei-) la Universitatea Hofstra din New York. Aceasta este prima dintre cele trei dezbateri prezidentiale planificate.

Cursa pentru Casa Alba a avut, pana in prezent, un efect redus perceptibil pe piata, dar asta s-ar putea schimba cat de curand.

Atat Trump, cat si Clinton, ale caror sondaje releva ca sunt cei mai putin apreciati candidati la Casa Alba din istoria moderna, spera sa foloseasca aceasta dezbatere pentru a sterge lungile indoieli electorale.

Libertarianul Gary Johnson si candidatul Partidului Verde, Jill Stein, nu au fost invitati sa participe la dezbatere, deoarece niciunul nu a obtinut cel putin 15 la suta in sondajele nationale, pragul stabilit pentru a se califica.

Volubilul Trump, om de afaceri din New York si fosta vedeta de televiziune, va primi o sansa de a arata calitatile necesare unui comandant credibil, in timp ce precauta Clinton va putea incerca sa se "conecteze" direct cu alegatorii care nu au incredere in ea, au spus strategii.

Dar Trump, un nou-venit in mediul politic, care a demonstrat de multe ori afinitati destul de mici pentru politica, ar putea beneficia de aceste asteptari reduse din partea alegatorilor.

Clinton, 68, si Trump, 70, au schimbat in mod regulat insulte clare, ridicand perspectiva unui meci plin de ranchiuna. Trump se refera frecvent la Clinton ca "Crooked Hillary" si a cerut intemnitarea ei pentru controversa "e-mail". Clinton il considera pe Trump un tip temperamental nepotrivit pentru Casa Alba.

Trump a dominat dezbaterile republicane aglomerate cu atacuri asupra rivalilor sai, insa acesta nu are experienta in cadrul dezbaterilor unu-la-unu, care necesita o dezbatere mai indelungata a problemelor.

Clinton a participat la numeroase dezbateri unu-la-unu de pe scena nationala, alaturi de Obama, in 2008.

Tabara lui Clinton a facut tot posibilul pentru a ridica stacheta in cazul lui Trump, iar in interviurile televizate de luni, ambele campanii au incercat sa elaboreze asteptari.

Managerul de campanie al lui Trump, Kellyanne Conway, a declarat ca experienta vasta a lui Clinton a fost putin probabil sa se traduca pe scena dezbaterii, unde Trump beneficia de un avantaj.

"Nu va fi robotic si criptat", a spus aceasta.

Dar intr-un an, atunci cand cei din afara, cum ar fi Trump si Sanders si-au lasat o urma, cel mai bun argument al lui Trump ar putea fi faptul ca el este un agent mai bun de schimbare decat Clinton, a declarat Scott Reed, un agent repulican veteran, care este, in prezent, strateg sef pentru Camera de Comert din SUA.

"El va fi nevoit sa traseze contrastul dintre Trump- candidat al schimbarii si Clinton- acelasi candidat", a mai spus Reed.

"Nu exista nicio indoiala ca va fi o presiune mai mica pentru Trump", a declarat Dan Schnur, un fost strateg republican, care este acum un om de stiinta politica la Universitatea din California de Sud. "El nu trebuie sa fie genial, el pur si simplu nu poate fi prea bombastic."

Un sondaj Reuters/Ipsos, lansat luni, a aratat ca jumatate dintre alegatori se bazeaza pe dezbateri in luarea unei decizii. Mai mult de jumatate, 61%, sperau la o dezbatere televizata mai antrenanta, in afara Universitatii.