Republicanul Donald Trump a starnit din nou controverse pentru incitare la violenta impotriva contracadidatei Hillary Clinton, dupa ce a sugerat ca agentii serviciilor secrete, care asigura in mod permanent securitatea fostului secretar de stat, ar trebui sa fie dezarmati "pentru a vedea ce se intampla cu ea in lipsa unei masuri de protectie", informeaza New York Times, citat de News.ro

Donald TrumpFoto: Hotnews

"Cred ca bodyguarzii ei ar trebui sa renunte la toate armele. Cred ca ar trebui sa fie dezarmati. Imediat. Sa vedem ce se intampla atunci cu ea. Luati-le armele. Va fi o situatie extrem de periculoasa", a declarat miliardarul republican in ropotele de apaluze ale sustinatorilor sai.

Pentru a-si justifica declaratiile controversate, candidatul republican a acuzat-o in mod fals pe prezidentiabila democrata ca doreste "sa distruga al doilea amendament", care protejeaza dreptul cetatenilor americani de a purta arme.

Securitatea candidatilor prezidentiali este asigurata in mod permanent de catre agenti inarmati ai serviciilor secrete, a caror obiectiv este sa mentina siguranta fizica a prezidentiabililor.

Nu este pentru prima data cand prezidentiabilul republican face astfel de declaratii la adresa lui Hillary Clinton. La inceputul lunii august, republicanul a declarat in fata unei multimi extaziate ca sustinatorii celui de-al doilea amendament ar trebui sa se ridice impotriva fostului secretar de stat, prentru a o opri pe aceasta sa numeasca judecatori inclinati sa limiteze drepturile privind armele de foc.

"Daca ajunge sa numeasca judecatorii, nu mai puteti sa faceti nimic, prieteni. Desi, pentru sustinatorii celui de-al doilea amendament - poate este ceva ce puteti sa faceti, nu stiu...".

Comentariile sale au fost interpretate drept o invitatie ca sustinatorii celui de-al doilea amendament sa opreasca prin violenta ascensiunea lui Hillary Clinton la Casa Alba.

Intre timp, managerul campaniei democrate a declarat vineri noaptea ca retorica lui Donald Trump prezinta "un model al incitarii la violenta".

"Nu conteaza daca face asta pentru a-i provoca pe protestatarii de la evenimentele de campanie, ori este doar o vorba goala, o gluma. Este vorba de o calitate inacceptabila in orice persoana care vrea sa ajunga la Casa Alba. Un asemenea discurs ar trebui sa fie inacceptabil pentru candidatii prezidentiali", a declarat managerul Robby Mook.

Donald Trump a acuzat-o in urma cu patru luni de ipocrizie pe Hillary Clinton, pentru ca a acceptat protectia armata a agentiilor serviciil.or secrete, desi este o sustinatoare a limitarii accesului cetatenilor americani la arme de foc.

"Mincinoasa Hillary vrea sa scape de toate armele, dar este inconjurata de bodyguarzi inarmati din cap si pana in picioare. Fara arme pentru protectia lui Hillary!", a declarat Trump.