Peste 400 de militari americani au fost desfasurati suplimentar in ultimele zile in Irak in timp ce fortele locale pregatesc o ofensiva asupra orasului Mosul, a facut cunoscut joi un purtator de cuvant al coalitiei internationale antijihadiste din Irak si Siria, citat de AFP.

Potrivit colonelului John Dorrian, numarul soldatilor americani stationati in Irak a trecut de la aproximativ 4.000 in urma cu o saptamana la 4.460 in prezent. O crestere a efectivelor care a fost autorizata mai devreme in cursul anului.

Purtatorul de cuvant al coalitiei care lupta de peste doi ani in Irak si Siria impotriva gruparii Stat Islamic (SI) nu a precizat misiunea acestor intariri, citeaza Agerpres.

Militarii au sosit in timp ce fortele irakiene de securitate continua "sa pregateasca operatiunile" in jurul orasului Mosul, al doilea ca marime din Irak si ultima baza a SI in aceasta tara.

Statele Unite conduc o coalitie internationala care efectueaza lovituri aeriene asupra pozitiilor jihadiste din Irak si au trimis sute de consilieri militari in aceasta tara cu misiunea de a pregati si ajuta fortele guvernamentale.

Generalul-locotenent Stephen Townsend, noul comandant al coalitiei internationale, a declarat miercuri seara pentru Wall Street Journal ca ofensiva ar putea fi lansata in termen de o luna.

Colonelul John Dorrian s-a aratat mai prudent si a subliniat joi ca irakienii sunt cei care stabilesc calendarul.

Saptamana trecuta, seful comandamentului militar american din Orientul Mijlociu, generalul Joe Votel, a apreciat ca ultimul bastion al SI in Irak ar putea fi cucerit pana la sfarsitul anului 2016.

Inainte de a intra sub controlul jihadistilor in iunie 2014, Mosul avea aproape doua milioane de locuitori. Natiunile Unite au estimat ca in prezent in oras s-ar mai afla cel mult un milion de civili.

Colonelul John Dorrian a precizat ca, potrivit estimarilor, in Mosul se gasesc intre 3.000 si 4.000 de combatanti ai SI.