Presedintele filipinez Rodrigo Duterte si-a cerut scuze dupa ce l-a numit pe Barack Obama "fiu de curva", o jignire care a determinat anularea unei reuni bilaterale dintre cei doi sefi de stat la summitul regional din Laos, scrie The Guardian.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Intr-o declaratie citita de purtatorul sau de cuvant, Duterte afirma ca remarca nu a dorit sa fie o insulta personala. "In timp ce cauza imediata au fost comentariile mele puternice la anumite intrebari ale presei care au starnit ingrijorare si suferinta, regret de asemenea ca au aparut ca un atac personal la adresa presedintelui american", a spus Ernesto Abella, citandu-l pe Duterte.

Acesta a sustinut ca intalnirea bilaterala dintre cei doi presedinti a fost amanata "de comun acord" la o data ulterioara.

Acest comunicat a fost citit inainte de deschiderea summitului.

"Presedintele Duterte a explicat faptul ca intrebari ale presei potrivit carora presedintele Obama ii facea morala in privinta executiilor extrajudiciare au determinat acest comentariu virulent", a adaugat purtatorul de cuvant.

Rodrigo Duterte este extrem de criticat dupa ce si-a incitat cetatenii sa ii ucida pe toxicomani si pe traficantii de droguri. Aceste executii extrajudiciare au generat deja uciderea a aproape 2.000 de oameni de cand Duterte a ajuns la putere, in iunie.

Dupa o campanie murdara si populista, Duterte, care participa la Laos la prima sa mare reuniune internationala, si-a multiplicat declaratiile controversate, amenintand ca paraseste ONU si rupe relatiile cu Washington si Canberra.

Racirea relatiilor dintre Washington si traditionalul sau aliat filipinez vine in conditiile in care la Laos urmeaza sa fie evocata chestiunea pretentiilor teritoriale ale Beijingului in marea Chinei de Est, contestate de Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei si Taïwan.

Asia de Sud-Est ocupa un loc central in politica americana de "pivotare" a SUA catre aceasta regiunea a globului.

Printre principalele dosare ale programului, Barack Obama urmeaza sa sustina principalele avantaje ale tratatului de liber schimb transpacific (TPP).

Mai multe tari din ASEAN (care reuneste Brunei, Camobdgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Birmania, Filipine, Singapore, Thailanda si Vietnam) sunt semnatare ale TPP.

Joi, tot la Vientiane, va avea loc summitul Asiei de Est, cu China, Japonia, Coreea de Sud, Australia si Rusia.

Barack Obama este primul presedinte care pune piciorul pe teritoriul Laos, tara descrisa adeseori drept o filiala a Chinei.