Seriful comitatului Los Angeles a recunoscut marti ca un barbat de culoare a fost ucis din greseala de catre un politist in timpul unei confruntari cu un suspect in urma furtului unei masini, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

In varsta de 27 de ani, Donnell Thompson a fost impuscat mortal la 28 iulie la Compton, suburbie a Los Angeles-ului, in timp ce politistii il urmareau pe suspectul de furt, care ar fi tras asupra lor.

Biroul serifului a afirmat initial ca Thompson corespundea descrierii unuia dintre cei doi suspecti, conform cotidianului local Los Angeles Times.

Marti, seful biroului de omucideri al politiei, Steven Katz, a revenit asupra acestor declaratii in cadrul unei conferinte de presa.

"Am ajuns la concluzia ca nu exista probe ca Thompson ar fi participat la furtul masinii sau la agresiunea asupra ofiterilor" de politie, a indicat el.

Nicio arma nu a fost gasita asupra lui Thompson.

"Soferul masinii (furate) a tras asupra agentilor care il urmareau, dupa care a avut un accident", si-a abandonat masina si a fugit pe strazile din vecinatate. "Ofiterii l-au gasit pe Thompson (...) la putin timp dupa ce l-au arestat pe suspectul care a tras asupra lor. Ei au fost alertati de prezenta sa de catre un vecin care a sunat la numarul de urgenta", se detaliaza in comunicat.

Thompson era intins pe o peluza "intr-o pozitie care ii ascundea una dintre maini si nu s-a supus mai multor ordine" ale politistilor, care au crezut ca ar putea fi inarmat si ca ar avea legatura cu furtul masinii, dar si ca ar fi putut fi cel care a tras asupra lor, se adauga in comunicat.

Thompson s-a ridicat si 's-a napustit asupra agentilor', dintre care unul a tras in el.

Agentul care a tras, suspendat din functii, a fost detasat pe un post administrativ, a precizat biroul serifului.

Incidentul survine la doi ani de la moartea lui Michael Brown, un tanar de culoare de 18 ani neinarmat ucis de un politist alb la Ferguson, in Missouri. Respectivul incident a declansat manifestatii pentru a denunta violentele politiei impotriva persoanelor de culoare si a reaprins tensiunile rasiale in toata tara.

Sora mai mare a lui Thompson, Matrice Stanley, a declarat presei marti ca fratele sau - care avea 59 de kg si 1,60 inaltime - suferea de retard mintal.

"Ni s-a spus ca are de fapt mintea unei persoane de 16 ani", a subliniat aceasta infirmiera de 44 de ani, sustinand ca prejudecatile rasiale au judecat un rol.

Fratele mai mare al lui Thompson, Dwayne Hill, a cerut la randul sau autoritatilor sa prezinte scuze si a facut apel ca numele fratelui sau 'sa fie curatat.'