Un tanar dispus sa ajute, cu un trecut curat, rezervat si fan al jocurilor video de razboi, spun vecinii atacatorului de la Munchen, aflati in stare de soc, aratand ca nimic nu ar fi putut prefigura actul nebun de vineri, in care 9 persoane si-au pierdut viata, scrie AFP.

David Ali SonbolyFoto: Captura YouTube

David Ali Sonboly, un tanar germano-iranian in varsta de 18 ani, traia cu familia sa intr-un imobil de locuinte modern si discret, in inima cartierului Maxvorstadt, nu departe de centrul capitalei bavareze.

"Era un baiat bun"

"Nu l-am vazut niciodata furios, nu am auzit niciodata sa aiba probleme cu politia ori cu vecinii", povesteste una dintre vecinele sale, Delfye Dalbi, o mama, de origine macedoniana, care locuieste la primul etaj al cladirii.

Autorului atacului traia cu parintii si fratele sau mai mic intr-un apartament cu 3 camere la etajul al V-lea si mersese la scoala din cartier, precizeaza femeia.

"Era foarte bun, serviabil. Radea ca orice alta persoana normala (...) Ceva s-a intamplat in capul lui", a adaugat vecina.

Parintii atacatorului sunt iranieni, potrivit femeii, tatal este sofer de taxi iar mama a lucrat pentru lantul de magazine Karstadt.

"Imi pare foarte rau pentru familie, chiar si pentru baiat (...) Oamenii spun ca a facut-o pentru ca este musulman, asta nu are nimic de a face cu religia musulmana", insista Delfye Dalbi.

O alta vecina confirma: familia nu era "prea religioasa".

Pentru Sedik Ali, un afgan in varsta de 29 de ani, atacatorul va fi amintit ca un om singur, indepartat de ceilalti.

"E ciudat, dar nu a vorbit niciodata cu noi", noteaza acest vecin, care isi aminteste ca David Ali Sonboly se juca adesea cu mingea impreuna cu fratele sau intr-un parc din cartier.

Autorul atacului suferea de "o forma de depresie", a anuntat sambata procurorul din Munchen, descriind actul clasic al unui "nebun", fara legaturi cu Statul Islamic.

Intr-o inregistrare postata pe Facebook de un martor, atacatorul exclama: "Sunt german, m-am nascut aici", apoi, ca si cum s-ar scuza, "Am fost in spital sub tratament".

Fan de jocuri video violente si admirator al atacatorilor in masa

Potrivit unei surse din politie citata de agentia DPA, era fan al jocuri video de razboi si admirator al unui tanar german in varsta de 17 ani care a comis un masacru in scoala sa din Stuttgart in 2009.

Multi isi amintesc ca l-au vazut distribuind ziare gratuite pe care le transporta in spatele lui, intr-un cos.

"Le-am gasit de mai multe ori in cosul de gnoi si i-am spus <>", isi aminteste Stephan, chelnerul de la "Treemans", o cafenea la moda de la parterul cladirii.

Potrivit acestuia, "intregul sau limbaj corporal era sinonim cu <>".

"Nu era ca ceilalti tineri de varsta sa, la moda, cu tunsori in voga. Avea un aer mai calm. Era un baiat timid", spune barbatul.

Precum majoritatea locuitorilor cladirii, de origine straina, tanarul trecea prin fata cafenelei fara sa se opreasca. "II spuneam <>. Imi raspunde <> insa aceasta e o cafena in stil american, nu este genul de loc unde ar fi mers".

Se poate observa contrastul dintre viata acestor imigranti si zona in care traiesc. Cladiri de lux apar ici si colo, cu balcoane cu flori si mobilier de gradina elegant. In vitrina Maserati este afisata o masina decapotabila si pretul 177.289 euro. Iar modelul urmator este insotit de un semn care anunta ca a fost vandut.

O legatura cu Anders Breivik

Atacul sangeros de vineri a fost comis de o persoana care suferea de probleme psihice, fata legaturi cu jihadismul, care a vrut "sa faca legatura" cu masacrul comis in urma cu 5 ani in Norvegia de Anders Behring Breivik.

"Presupunem ca este vorba despre un act clasic al unei persoane cu probleme mentale", fara sa existe "motivatii politice", a declarat sambata in conferinta de presa procurorul din Munchen (sudul Germaniei) Thomas Steinkraus-Koch.

"Nu exista alte motive" pentru acest act in urma caruia si-au pierdut viata 9 persoane.

"Am gasit elemente care arata ca era preocupta de chestiuni legate de nebuni", autori de atacuri, in special carti si articole de presa, a precizat seful politiei din Munchen, Hubertus Andrae.

David Ali Sonboly, in varsta de 18 ani, a fost ranit vineri de un foc tras de un membru al unei patrule de politie, iar mai apoi s-a sinucis. In rucsacul sau au fost gasite circa 300 de gloante, ceea ce indica ca intentiona initial sa ucida un numar si mai mare de persoane.

Anchetatorii au stabilit si o legatura intre atac si atacatorul norvegian Anders Breivik.

"Legatura este evidenta", a declarat Andrae, subliniind ca atacul s-a produs la 5 ani dupa masacrul din Insula Utoya si din Oslo, cand extremistul de dreapta Breivik a omorat 77 de persoane (in 22 iulie 2011).

Se pare ca tanarul era fascinat de atacurile in masa. Cu toate acestea, nu exista indicii ca impartasea opiniile politice radicale ale norvegianului.

Autorul atacului, cu dubla cetatenie germana si iraniana, a actionat singur si nu era in atentia serviciilor de politie.