Majoritatea membrilor Parlamentului britanic cred ca iesirea din Uniunea Europeana ar fi o catastrofa, astfel ca ar putea bloca initiativa in pofida rezultatelor referendumului, care nu are caracter obligatoriu, existand semnale ca Londra ar vrea de fapt un statut extrem de special in relatia cu UE, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Multi membri ai Parlamentului cred ca parasirea Uniunii Europene ar fi o catastrofa pentru Marea Britanie si vor fi tentatati sa blocheze rezultatului referendumului", noteaza editorialistul Matthew Parris, in cotidianul britanic The Times.

Doar "circa 160 dintre cei 650 de parlamentari alesi in 2015 vor iesirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred ca iesirea din UE ar fi o eroare. Multi cred ca ar fi o eroare foarte grava, iar cei care cred ca ar fi o catastrofa nu sunt putini. In acest context, experimentul nostru privind democratia directa tinde sa se loveasca de traditia democratiei reprezentative ca un asteroid gigant de Luna", subliniaza editorialistul The Times.

Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca iesirea Marii Britanii din UE, dat fiind ca aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totusi, este putin probabil ca membrii Parlamentului sa nu tina cont de votul cetatenilor, pentru ca ar risca pierderea urmatoarelor alegeri legislative. Insa, pentru evitarea problemelor de legitimitate electorala, Marea Britanie ar putea organiza in 2017 alegeri parlamentare anticipate. Referendumul din 23 iunie nu are caracter obligatoriu din punct de vedere decizional, iar Parlamentul va trebui sa adopte o serie de modificari legislative care ar permite iesirea tarii din UE. Acordul de iesire a Marii Britanii din UE va trebui ratificat de Parlament. Un vot impotriva in Camera Lorzilor ori in Camera Comunelor ar bloca iesirea din comunitatea europeana.

Exista indicii ca nici macar liderii politici eurosceptici de la Londra nu vor neaparat iesirea din Uniunea Europeana, ci mai degraba reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu Blocul comunitar. "Dupa anuntarea rezultatului referendumului, o declaratie esentiala lipseste: notificarea oficiala adresata Uniunii Europene ca Marea Britanie vrea sa iasa din organizatie, un pas automat care ar deschide calea negocierilor", comenteaza publicatia online The Intercept.

Boris Johnson, unul dintre liderii grupului care a pledat pentru abandonarea Blocului comunitar, a temperat vineri tonul, spunand ca Marea Britanie nu trebuie sa se grabeasca sa paraseasca UE. "Este esential sa subliniem ca nu este nevoie sa ne grabim" sa parasim UE, a spus, aparent surprinzator, Boris Johnson.

Dat fiind ca mandatul popular a fost sintetizat intr-o sintagma simpla - "iesirea din UE" - , ar parea bizar ca Boris Johnson, care ar putea deveni prim-ministru, nu a facut nicio referire la cel mai rapid mod de a initia procedura iesirii din UE prin activarea imediata a Articolului 50. Aparent paradoxal, Boris Johnson a spus altceva: "Nu este necesar sa activam Articolul 50".

"Motivul ar putea fi ca Boris Johnson are in minte cu totul altceva: ajungerea prin negocieri la un compromis care sa permita Marii Britanii sa mentina pentru cetateni si companii majoritatea avantajelor apartenentei la UE dar care sa satisfaca dorinta populara in sensul reducerii responsabilitatilor si costurilor apartenentei la comunitatea europeana", explica The Intercept.

In acest context, este necesar sa ne amintim ca Boris Johnson a sugerat in februarie, cand a inceput sa coordoneze campania pentru iesirea din UE, ca un vot in favoarea Brexit poate fi un instrument pentru a negocia nu neaparat parasirea definitiva a Blocului comunitar, ci obtinerea unei noi relatii, extrem de speciale, a Marii Britanii cu Uniunea Europeana. "Exista o singura modalitate de a obtine schimbarile de care avem nevoie, printr-un vot in favoarea iesirii din UE, deoarece intreaga istorie a Uniunii Europene arata ca liderii UE asculta cu adevarat ce vrea populatia doar cand li se spune "nu". A venit vremea sa incercam sa obtinem o noua relatie, prin care sa reusim sa evitam aproape toate elementele supranationale", afirma Boris Johnson in februarie.

In al doilea rand, noteaza The Intercept, este extrem de important sa se tina cont de faptul ca "britanicii au votat intr-un referendum cu caracter consultativ, nu obligatoriu", astfel ca Parlamentul si Guvernul nu trebuie neaparat sa aplice rezultatul.

Marea Britanie nu va putea rezista fara o relatie profunda, la nivel politic, economic si in materie de securitate, cu Uniunea Europeana. In plus, Statele Unite au avertizat Marea Britanie ca va sta "la rand" pentru un acord comercial bilateral, pe primul loc fiind Uniunea Europeana. "In mod evident, presedintele Barack Obama mentine ce a spus inaintea referendumului din Marea Britanie, nu exista nicio schimbare de pozitie", a comunicat vineri purtatorul de cuvant al Casei Albe, Eric Schultz. Inaintea referendumului, Barack Obama avertiza ca eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar afecta grav relatiile comerciale cu Statele Unite. "Este corect sa spunem ca la un moment dat ar putea exista un acord comercial SUA-Marea Britanie, dar acest lucru nu se va intampla curand pentru ca noi ne concentram pe finalizarea Acordului cu Uniunea Europeana. Marea Britanie risca sa ajunga la capatul randului, nu pentru ca nu am avea o relatie speciala, ci din cauza impactului major al unui acord comercial de acest tip; este mai eficient sa avem un acord pentru acces pe o piata mare, in care sunt multe tari, decat sa semnam acorduri bilaterale mici", afirma Obama in aprilie, referindu-se la Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Marea Britanie a devenit membra a comunitatii europene in anul 1973, avand o serie de beneficii economice si politice de pe urma apartenentei la UE. In plus, Marea Britanie a avut permanent un statut privilegiat in Uniunea Europeana, refuzand sa devina membra a zonei euro si a Spatiului de circulatie fara frontiere Schengen. De aproape zece ani, Marea Britanie a optat sa faca exceptie si de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale, astfel ca instantele britanice nu au ca referinta cadrul juridic european. De asemenea, Londra are un statut special si in privinta contributiilor la bugetul comunitar. In contextul crizei economice si financiare din zona euro si pe fondul imigratiei, Marea Britanie a inceput, de cativa ani, sa formuleze solicitari pentru avantaje suplimentare in relatia cu Uniunea Europeana. Premierul David Cameron a obtinut, in februarie, un nou "statut special" al tarii in Uniunea Europeana.