In orasul rusesc Rostov-pe-Don a avut loc schimbul de prizonieri intre pilotul ucrainean Nadia Savcenko si doi rusi detinuti de Kiev. Savcenko, eroina pentru o mare parte din Ucraina, s-a intors acasa cu avionul prezidential al Kievului dupa ce a fost gratiata de Putin, Kremlinul primind in schimb doi militari din fortele speciale capturati in estul Ucrainei

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE15.12"Avionul prezidential, cu eroina Ucrainei, Nadia Savchenko, a aterizat", a scris pe contul sau de Twitter Poroshenko.

De asemenea, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a spus ca doi cetateni rusi ce fusesera incarcerati in Ucraina sunt inapoi in Rusia si ca nadia Shevcenko a fost gratiata de presedintele rus.

12.49Nadia Savcenko este intr-un avion care se intoarce in Ucraina din Rusia, a declarat Reuters o sursa apropiata schimbului.

Ucraina a gratiat doi rusi incarcerati in tara, acestia au fost avionul spre Rostov-pe-Don impreuna cu Porosenko.

Potrivit Interfax, Kievul i-a oferit la schimb pe Yevgeny Yerofeyev si Alexander Alexandrov. Ambii au declarat Reuters anul trecut ca sunt soldati din fortele speciale rusesti, capturati cand realizau o misiune secreta in estul Ucrainei.

Savcenko, pilot militar, s-a oferit voluntar sa lupte la sol impotriva separatistilo pro-moscoviti, astfel fiind capturata.

Ea este vazuta ca un simbol al rezistentei impotriva Mosocovei, fiind aleasa in parlamentul Ucrainei desi era incarcerata in Rusia.

Un tribunal din Rusia a condamnat-o in martie pe Nadia Savcenko la 22 de ani de inchisoare pentru uciderea a doi rusi, in apropiere de Lugansk, in estul Ucrainei, in 2014.

Petro Poroshenko a oferit in schimbul Nadiei Savcenko eliberarea a doi militari rusi, Alexander Alexandrov si Evgheni Yerofeyev.