Primarul Londrei Boris Johnson, un sustinator al iesirii Marii Britanii din UE, a starnit o polemica dupa ce a scris un editorial in The Sun in care afirma ca mostenirea "partial kenyana" a presedintelui SUA Barack Obama l-a impins pe acesta catre sentimente anti-britanice, manifestate prin sustinerea aratata ramanerii in UE, scrie The Guardian. Laburistii l-au acuzat pe Johnson de "rasism subtil" si i-au cerut sa retraga declaratiile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul londonez isi incepe articolul scriind despre o presupusa decizie a administratiei Obama de a indeparta un bust al presedintelui Winston Churchill din Biroul Oval.

"Unii spun ca este o tentativa de a da peste nas Marii Britanii. Altii au spus ca este un simbol al antipatiei ancestrale fata de Imperiului Britanic a presedintelui partial kenyan - Churchill fiind un aparator fervent (al Imperiului - n.red.)", a afirmat Johnson intr-un articol menit sa loveasca in administratia Obama, dupa ce presedintele SUA s-a implicat vineri in dezbaterea privind referendumul UE.

Boris Johnson, parlamentar conservator, a declarat ca SUA nu ar fi "visat sa se bage", in orice structura similara cu UE, despre care afirma ca se indreapta catre un superstat federal.

Parlamentarii laburisti au criticat imediat atacul lui Boris Johnson acuzandu-l de "rasism subtil".

"Mastile aluneca din nou. Comentariul despre Obama partial kenyan facut de Boris este un nou exemplu al rasismului subtil dat de liderii conservatori. Ar trebui sa il retraga", a scris laburistul John McDonnell pe Twitter.

Nepotul lui Churchill, Nicholas Soames, un parlamentar conservator care sprijina campania pro-UE, a calificat articolul lui Johnson drept "ingrozitor" si a afirmat ca este "de neconceput" ca liderul britanic din perioada celui de al Doilea Razboi Mondial sa nu fi salutat parerile lui Obama.

Soames a mai afirmat ca primarul londonez a facut afirmatii "nesigure si fara baza", sustinand ca se afla, in continuare, un bust al lui Churchill in Casa Alba.

Purtatoarea de cuvant a premierului a declarat ca decizia de a indeparta bustul lui Churchill a fost luata inainte ca Obama sa isi inceapa primul mandat.

O investigatie realizata anul trecut de Washington Post, in urma unor acuzatii similare facute de senatorul republican Ted Cruz, a concluzionat ca bustul a fost inapoiat Ambasadei Marii Britanii din Washington inainte ca Obama sa castige presedintia.