Guvernele din lumea intreaga desfasoara actiuni care aduc atingere libertatilor fundamentale, au avertizat miercuri Statele Unite, intr-un raport in care ii critica pe aliatii lor turc si egiptean, potrivit AFP si Agerpres.

In preambulul acestui raport anual elaborat de diplomatia americana despre situatia drepturilor omului, secretarul de stat John Kerry a subliniat ca atacurile impotriva valorilor democratice semnaleaza o "criza globala a guvernarii".

"In toate regiunile lumii, constatam o tendinta crescanda din partea actorilor statului sau altora de a limita spatiul societatii civile, de a inabusi libertatea presei si a internetului, de a marginaliza vocile opozitiei si, in cazurile cele mai extreme, de a ucide oameni sau a-i forta sa isi paraseasca locuinta", a mentionat John Kerry.

Acest raport, realizat pentru fiecare tara in parte de diplomatii americani, nu are nicio implicatie legala pentru politica externa a Statelor Unite. O critica nu obliga Washingtonul sa intrerupa relatiile sale ori asistenta militara cu tari scoase in evidenta ca nu respecta drepturile omului, nici sa impuna sanctiuni.

Potrivit demnitarului american, acest al 40-lea raport al diplomatiei SUA va intari hotararea Washingtonului de a promova ce numeste "libertatile fundamentale" si sa sustina grupurile pe care le considera ca aparatori ai drepturilor omului.

Dupa cum era de asteptat, documentul este extrem de critic al adresa adversarilor Statelor Unite ￯ Rusia si China￯, si a dusmanilor care sunt Iranul si Coreea de Nord.

Cu toate acestea, si aliati ai Washingtonului sunt tinta criticilor, cum este cazul Turciei, totusi membru al NATO, si al Egiptului.