Fostul ministru german al Afacerilor externe Hans-Dietrich Genscher, care a jucat un rol esential in reunificarea tarii sale, in 1990, a murit joi seara la varsta de 89 de ani, a anuntat vineri biroul sau, citat de AFP.

Fostul membru al partidului liberal german si lider al diplomatiei germane timp de aproape 20 de ani a murit in urma unui stop cardiac, "inconjurat de familie", in locuinta sa din Wachtberg-Pech (vest), potrivit unui comunicat al serviciilor sale de presa.

In timpul celor 18 ani (1974-1992) in fruntea ministerului de Externe, Hans-Dietrich Genscher s-a dedicat punerii in practica a "Ostpolitik", politica de apropiere fata de Europa de est comunista, refuzand diabolizarea inamicului sovietic, negociind acolo unde a fost posibil pentru a dezamorsa Razboiul Rece si cursa inarmarilor.

Observand foarte repede sansa pe care o reprezenta Perestroika in URSS, anunta in 30 septembrie 1989 la Praga, in fata unei multimi de oameni, ca autoritatile cehe vor lasa sa treaca sutele de refugiati care fugeau din Germania comunista in vest, o prima bresa in Cortina de Fier.

Apogeul carierei sale vine un an mai tarziu, in septembrie 1990, cu tratatul "Doi plus patru" care elibera tara sa de sub tutela americanilor, sovieticilor, francezilor si britanicilor impusa la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Patru zile mai tarziu, Germania era reunificata.

In ciuda lipsei de charisma politica, a fost mult timp unul dintre cei mai populari oameni in tara sa, incarnand o voce a ratiunii si pledand in fata omologilor sai occidentali pentru o politica de "destindere activa" fata de Moscova.