Delegatia fortelor de opozitie siriene condamna guvernul de faptul ca refuza sa se implice in negocieri amanuntite si continua sa supuna poporul sirian prin infometare, conform The Guardian. Reuters scrie ca negociatorii din partea guvernului nu mai pot evita cel mai sensibil subiect: soarta lui Bashar al-Assad.

Mohammed Allousham, liderul delegatiei fortelor de opozitie la negocieri, a sugerat intr-un interviu pentru The Guardian, Le Monde si Frankfurter Allgemeine Zeitung ca in prima saptamana de negocieri nu s-au facut progrese.

Staffan de Mistura, trimisul special ONU in Siria si mediatorul negocierilor, se confrunta cu probleme in a convinge guvernul sirian sa se implice in discutii detaliate despre planurile de formare a unui guvern de tranzitie pe o perioada de 18 luni si mai ales, despre rolul pe care il va avea Bashar al-Assad in acest guvern.

Alloush a declarat ca opozitia nu va accepta ca actualul presedinte sa faca parte din acest corp de tranzitie, adaugand ca "cei cu mainile patate de sange nu vor putea face parte dintr-o armata siriana reconstituita."

Mai mult, acesta a spus ca noul corp de tranzitie ar trebui sa aibe puterile presedintelui, guvernului, parlamentului si cea a curtilor de justitie. Acesta a adaugat ca cei acuzati de crime de razboi ar trebui judecati de curtile siriene si nu de Curtea Penala Internationala, argumentand ca aceasta instanta mai are pe rol alte 30.000 de cazuri, astfel aplicarea justitiei va fi ingreunata, conform The Guardian.

Mediatorul de Mistura a descris tranzitia politica siriana drept "mama tuturor problemelor" si, sustinut de intentile Rusiei si Statelor Unite, nu renunta la acest subiect, anunta Reuters.

Dupa o saptamana de tratative la Geneva, acesta a laudat opozitia pentru ideile propuse, insa a criticat diplomatii din partea guvernului pentru concentrarea, fara progres, asupra anumitor aspecte.

"Guvernul este momentan concentrat pe principii, ce nu sunt necesare in niciun fel de acord asupra tranzitiei", a spus acesta. "Insa sper ca saptamana viitoare, si le-am spus asta si lor, sa le obtinem parerea, detaliile legate de cum vad ca s-ar putea face tranzitia politica."

Disputa legata de soarta lui Assad a fost o cauza majora in esecurile tratativelor anterioare - din 2012 si 2014 - pentru a pune capat razboiului civil ce acum are 5 ani, care a dus la moartea a 250.000 de oameni si care a cauzat criza refugiatilor.

Principalele forte de opozitie, alaturi de Statele Unite si alte tari vestice, au insistat ca orice acord de pace trebuie sa includa demisia lui Bashar al-Assad, in timp ce guvernul sirian si Rusia considera ca nu exista nicio astfel de clauza in acordurile internationale ce reprezinta bazele procesului de pace.

Presedintele sirian parea mai sigur ca niciodata la inceputul ultimelor runde de negocieri, profitand de campania militara sustinuta de Rusia. Insa retragerea surprinzatoare a fortelor rusesti semnaleaza ca Moscova se asteapta ca aliatii sai sirieni sa ia in serios negocierile de la Geneva.

Reuters mai scrie ca, spre deosebire de rundele anterioare, tratativele au durat deja o saptamana fara semne de esec, fortand delegatia guvernului sirian condusa de Bashar Ja'afari sa recunoasca cerintele lui de Mistura.