Statele Unite si-au exprimat vineri satisfactia ca acordul de incetare a focului in Siria este "in general" respectat, la doua saptamani dupa intrarea sa in vigoare", condamnand in acelasi timp unele "incalcari" ale acestui armistitiu de catre armata siriana impotriva opozitiei, relateaza AFP, scrie Agerpres.

"Dupa doua saptamani, incetarea ostilitatilor din Siria tine in continuare in mare parte", a subliniat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, cu cateva zile inainte de implinirea a cinci ani, pe 15 martie, de la declansarea conflictului sirian.

Guvernul american este impreuna cu Rusia mediator al acestui armistitiu intrat in vigoare la 27 februarie intre fortele armate siriene sprijinite de aviatia rusa, pe o parte, si grupuri rebele siriene moderate, de cealalta parte. Organizatiile jihadiste ca Statul Islamic si Frontul Al Nosra nu sunt avute in vedere in acordul de incetare a focului.

"In pofida unei reduceri a violentei pe teritoriul national al Siriei, ramanem extrem de preocupati de continuarea incalcarilor precizate de aceasta incetare a ostilitatilor", a protestat diplomatia americana. John Kirby a acuzat "atacurile impotriva civililor si a fortelor de opozitie comise de regim si sustinatorii sai".

"Lansam inca o data un apel tuturor partilor sa isi indeplineasca obligatiile si sa inceteze imediat astfel de atacuri", a continuat purtatorul de cuvant.

In cursul briefingului sau de presa, John Kirby a condamnat explicit "loviturile aeriene ale regimului impotriva civililor la Alep", care constituie o "incalcare clara a incetarii ostilitatilor".

Cel putin cinci civili au fost ucisi, iar alte zece persoane ranite vineri in raiduri ale aviatiei Damascului asupra unui cartier rebel din orasul Alep (nord), a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.