​Un tribunal iranian i-a condamnat pe omul de afaceri iranian Babak Zanjani si pe cei doi complici ai sai la moarte pentru delapidare de fonduri intr-un dosar foarte urmarit din cauza rolului proeminent pe care l-a avut miliardarul in modul cum guvernul a evitat sanctiunile petroliere internationale, informeaza Reuters.

Miliardarul Babak Zanjani, condamnat la moarte in IranFoto: YouTube

Instanta islamica i-a condamnat pe acuzati pentru „raspandirea coruptiei pe pamant”, infractiune ce se pedepseste cu moartea, si le-a ordonat acestora sa returneze banii deturnati, inclusiv cei luati ilegal de la Compania Nationala Iraniana a Petrolului, a spus intr-o transmisiune televizata purtatorul de cuvant Gholamhossein Mohseni Ejei.

Condamnatii au facut apel la decizia tribunalului.

„Completul de prima instanta... i-a condamnat pe cei trei acuzati la moarte, a spus Ejei in conferinta de presa saptamanala. Celor trei li s-a aplicat si o amenda echivalenta cu o patrime din banii „spalati”, a completat acesta.

Zanjani a aranjat, de-a lungul anilor, trecerea a miliarde de dolari din contracte petroliere printr-o retea de companii ce s-a intins din Turcia pana in Malaezia si Emiratele Arabe Unite. Zanjani a adunat o avere de circa 10 mld. dolari, dar si datorii comparabile, a spus miliardarul la un moment dat pentru o revista iraniana.

La momentul arestarii sale, in decembrie 2013, un oficial a spus ca acuzatul„ a primit fonduri de la anumite entitati... a a primit petrol si alte livrari, dar acum nu a mai returnat fondurile”.

Procurorii l-au acuzat ca datoreaza guvernului peste 2,7 mld. dolari pentru titeiul vandut in numele ministerului petrolului.

Iranul a iesit dupa multi ani de izolare economica in ianuarie, cand marile puteri ale lumii au ridicat sanctiunile aplicate Teheranului in schimbul renuntarii la ambitiile nucleare.