Turcia, in calitate de tara candidata la Uniunea Europeana, trebuie sa respecte libertatea presei, a transmis sambata serviciul diplomatic al UE, dupa punerea sub tutela judiciara a ziarului de opozitie turc Zaman, scrie AFP.

"UE a subliniat in mod constant ca Turcia, in calitate de tara candidata, trebuie sa respecte si sa promoveze norme si practici democratice inalte, printre care si libertatea mass-media", se arata intr-un comunicat difuzat cu doua zile inaintea unui summit UE-Turcia, la Bruxelles, consacrat crizei migrantilor.

"Orice tara, si indeosebi cele care negociaza accederea in UE, trebuie sa garanteze drepturi fundamentale, inclusiv libertatea de expresie, si proceduri judiciare regulate, in conformitate cu Conventia europeana a drepturilor omului", se mai mentioneaza in comunicat.

Politia turca a dispersat fara menajamente, sambata, la Istanbul, utilizand gaze lacrimogene si tunuri cu apa, pe cei aproape 500 de manifestanti adunati in fata sediului ziarului de opozitie Zaman, plasat sub tutela judiciara si incercuit in cursul noptii de vineri de fortele de ordine.

Cotidianul, ostil presedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, a fost plasat sub administrare judiciara in urma unei decizii a justitiei, fiind cel mai recent exemplu dintr-un val de represiune in crestere fata de presa, ce a provocat ingrijorarea Uniunii Europene si a Statelor Unite.