Politia turca a dispersat sambata, la Istanbul, utilizand gaze lacrimogene si tunuri cu apa, aproape 500 de manifestanti adunati in fata sediului ziarului de opozitie Zaman, plasat sub tutela judiciara si incercuit in cursul noptii de catre fortele de ordine, a constatat un fotoreporter AFP.

Cotidianul, ostil presedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, a fost plasat sub administrare judiciara in urma unei decizii a justitiei, fiind cel mai recent exemplu dintr-un val de represiune in crestere fata de presa, ce a provocat ingrijorarea Uniunii Europene si a Statelor Unite.

Grupul Zaman, care detine si agentia de presa Cihan, este apropiat de imamul Fethullah Gulen, devenit inamicul numarul 1 al lui Erdogan, dupa izbucnirea unui rasunator scandal de coruptie la finele lui 2013.

Motivele acestei decizii, care se va traduce prin numirea de noi administratori in fruntea grupului, nu au fost precizate inca.

Zeci de ziaristi si salariati s-au adunat vineri in fata cartierului general al grupului Zaman, agitand pancarte in favoarea libertatii presei, potrivit imaginilor difuzate in direct pe site-ul grupului de presa.

Seful statului il acuza pe Gulen, 74 de ani, ca s-a aflat la originea acuzatiilor de coruptie care l-au vizat in urma cu doi ani si ca a creat un stat paralel care urmarea sa il alunge de la putere.

Dupa acest scandal, autoritatile turce au multiplicat epurarile, in special in politie si in mediul judiciar, si anchetele impotriva apropiatilor lui Gulen si a intereselor sale financiare.

Acest eveniment intervine in conditiile in care criticii lui Erdogan denunta presiunile tot mai mari asupra presei de opozitie.

Doi ziaristi ai cotidianului de opozitie Cumhuriyet, Can Dundar si Erdem Gul, urmeaza sa fie judecati la finele lunii sub acuzatia de livrare de arme catre rebelii islamisti din Siria. Incarcerati timp de trei luni, acestia au fost eliberati acum o saptamana dar risca inchisoarea pe viata.