Gruparea jihadista Stat Islamic a folosit in mai multe randuri arme chimice pe front si poate produce cantitati mici de clor si de iperita, cunoscuta si sub denumirea de gaz mustar, a declarat directorul CIA, John Brennan, la televiziunea americana CBS, potrivit AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

"Exista un anumit numar de cazuri in care gruparea Stat Islamic a folosit arme chimice pe campul de lupta", a spus acesta, potrivit extraselor dintr-un interviu difuzate joi de televiziune.

"CIA crede ca SI are capacitatea de a produce cantitati mici de clor si gaz mustar", a spus acesta.

Intrebat despre capacitatea jihadistilor de a exporta acesti agenti chimici pentru a fi folositi in afara Irakului sau a Siriei, Brennan a raspuns ca este posibil ca acest lucru sa se intample.

"De asta e important sa taiem diversele rute de transport si de contrabanda pe care le folosesc", a subliniat el.

Marti, seful comunitatii nationale de informatii, James Clapper, afirmase ca SI a "folosit produse chimice toxice in Irak si in Siria, inclusiv" gaz mustar.

Acesta a notat ca este pentru prima oara cand un grup extremist a produs si folosit un agent chimic intr-un atac, dupa atentatele cu gaz sarin din metroul din Tokyo, in 1995.

Si regimul lui Bashar Al-Assad a folosit arme chimice, potrivit mai multor marturii. Occidentalii si opozitia siriana au facut aceste acuzatii in august 2013. Cateva saptamani mai tarziu, Siria, sub presiunea internationala, a recunoscut ca detine peste 1.000 de tone de arme chimice si a acceptat sa le distruga.

Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), care a supervizat distrugerea acestor stocuri, a anuntat la inceputul lui ianuarie ca arsenalul Damascului a fost distrus in totalitate.

OIAC a subliniat insa ca de mai multe luni se recurge in mod persistent - fara a se pronunta asupra vinovatilor - la gaz sarin, gaz mustar sau clor in luptele care devasteaza Siria de cinci ani si in care si-au pierdut viata peste 260.000 de oameni.