Agentiile germane de informatii, atat cele interne cat si cele externe, au recrutat refugiati ca informatori pe chestiuni de securitate, scrie Deutsche Welle citand Der Spiegel, care noteaza ca practica este una extrem de controversata.

Sigla Serviciului Federal German de Informatii - BNDFoto: bnd.bund.de

In perioada 2000-2013, in jur de 850 de refugiati au fost abordati de catre Serviciul Federal german de Informatii (BND) si Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV) cu solicitarea de a furniza informatii in domeniul securitatii, scrie revista germana.

Personalul unei filiale a BND care s-a ocupat cu "afacerile externe" in Germania - HBW -, se afla printre cei care i-au interogat pe solicitantii de azil, precizeaza Spiegel.

Desi HBW a fost inchisa in iunie 2014, surse din domeniul securitatii sustin ca persoane care cauta refugiu in Germania sunt supuse in continuare unor presiuni pentru a furniza informatii in mod "voluntar".

Der Spiegel scrie ca aceasta practica este una controversata, in contextul in care refugiatilor li se ofera adesea un statut protejat pe care nu l-ar fi obtinut-o daca ar fi refuzat sa coopereze. Potentialii informatori ar fi fost recrutati in schimbul promisiunii unor privilegii legale.

Informatiile facute publice de Der Spiegel vin ca raspuns la o interpelare in Parlament din partea partidului Die Linke, care a criticat folosirea azilantilor de catre serviciile de spionaj.

"Daca agentiile de informatii au pus in mod repetat presiuni asupra refugiatilor, acest lucru nu este doar condamnabil din punct de vedere moral: Adevarul informatiilor obtinute in acest fel este necesar sa fie, de asemenea, pus in discutie", a declarat parlamentara Die Linke Martina Renner.