Organizatiile neguvernamentale (ONG) prezente in insulele grecesti din nordul Marii Egee, principal punct de intrare a migrantilor in Europa, vor trebui sa se inregistreze sistematic pe langa autoritatile elene, a facut cunoscut vineri o sursa din cadrul politiei, potrivit Agerpres.

Toti voluntarii, care primesc refugiatii dupa o traversare periculoasa in barci supraincarcate intre Grecia si Turcia, vor trebui sa fie in masura sa prezinte cartea lor de identitate sau pasaportul cu ocazia controalelor efectuate de politie, a precizat sursa.

De mai multe luni, autoritatile locale din insulele Marii Egee au avertizat guvernul Alexis Tsipras in legatura cu prezenta a peste o suta de ONG-uri in aceste insule si cer inregistrarea lor pentru o mai buna coordonare cu autoritatile locale.

Pe de alta parte, scopul acestui control este de a combate furtul de bunuri apartinand migrantilor sau de motoare de barci de catre asa-zisi voluntari, a subliniat o sursa din cadrul politiei.

Majoritatea refugiatilor si migrantilor care au venit in Europa pe parcursul anului 2015 - respectiv peste 850.000 dintr-un milion de intrari - au trecut prin Grecia. Dintre acestia, 816.000 au sosit pe mare.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie, aproximativ 3.700 de migranti au murit inecati sau au fost dati disparuti in mare in acest an. Dintre acestia circa 800 au incercat sa traverseze Marea Egee pentru a ajunge in Grecia si aproape 3.000 au incercat sa ajunga in Italia prin Marea Mediterana.