Un proiect legislativ danez prevede ca extracomunitarii, care vor sa locuiasca in Danemarca, vor fi perchezitionati si li se vor confisca sumele de bani si bijuterile, intrucat si refugiatii ar trebui sa contribuie la bugetul statului daca au posibilitatea, dupa cum argumenteaza initiatorii legii. Dezbaterile parlamentare pe marginea acestui subiect vor incepe in luna ianuarie, informeaza Mediafax.

Nimic putred in DanemarcaFoto: USER UPLOADED

Danemarca incearca de cateva luni sa descurajeze refugiatii sa se intrepte spre mica tara peninsulara, iar noul proiect legislativ ar presupune ca statul poate sa confiste bijuteriile si sumele in numerar care depasesc 400 de euro sau 3.000 de coroane daneze gasite in posesia extracomunitarilor.

Controversata lege a fost chiar comparata cu masurile luate de Germania nazista impotriva evreilor si romilor. ”Proiectul de lege initiat de Guvernul danez este comparabil cu actiunile naziste de persecutare a minoritatilor", a afirmat Bent Melchio, fostul mare rabin al Danemarcei.

Guvernul danez s-a aratat insa de neinduplecat, sustinand ca nu este normal ca cetatenii danezi sa ofere suport financiar pentru refugiatii care au asupra lor bunuri de valoare, deci nu ar avea nevoie de beneficiile sociale oferite de catre stat.

"Este normal ca oamenii care vin la noi sa isi plateasca singuri cheltuielile daca au posibilitatea", a transmis Partidul Popular Danez (extrema-dreapta).

Initiativa legislativa are mari sanse de a fi adoptata, intrucat majoritatea parlamentara este detinuta de formatiunea liberala Venstre si de Partidul Popular Danez.