​Seful Directoratului General al Antichitatilor si Muzeelor din Siria a acuzat Turcia ca refuza sa returneze obiectele furate din siturile din Siria, acuzatii negate de Ankara, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Damascul si Ankara au fost in conflict de la startul rebeliunii impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad din 2011, Turcia sprijinind grupurile armate impotriva guvernului Assad.

Conform lui Maamoun Abdulkarim, seful Antichitatilor si Muzeelor din Siria, un muzeu din Palmyra a fost preluat de militanti jihadisti si transformat intr-o inchisoare a Statului Islamic.

Abdulkarim a declarat ca peste 2.000 de obiecte luate din siturile arheologice au ajuns in Turcia, ce refuza sa coopereze cu autoritatile siriene pentru documentarea si returnarea artefactelor.

"Guvernul turc refuza sa inregistreze obiectele luate. Nu exista nicio informatie, nicio fotografie. Nu exista transparenta. Ar trebui sa-si schimbe modul de abordare. Ne-au spus ca nu pot face asta pentru ca legea lor le interzice sa declare ce detin", a declarat Abulkarim.

Un purtator de cuvant al Ministerului Culturii a declarat ca acuzatiile lui Abdulkarim sunt neintemeiate.

"Unele antichitati siriene s-ar putea sa fi ajuns prin contrabanda in Turcia. Facem tot ce putem pentru a opri contrabanda. De fiecare data cand vedem astfel de anticihitati le returnam catre institutiile statului din care fac parte. Ne-am antrenat politistii de frontiera recent pentru problema asta. Cred ca aceste acuzatii sunt motivate politic." a declarat oficialul turc.

2.000 de obiecte se afla acum in Turcia, 6.500 au fost recuperate de oficialitatile siriene de la contrabandisti, 300 au fost luate de autoritatile din Iordania si 90 au fost returnate de Siria din Libia, conform lui Abdulkarim.

"Avem nevoie ca tarile europene, Statele Unite, Japonia si altele sa-i convinga pe cumparatori sa refuze artefactele noastre." a mai adaugat acesta.