Luptatori ai gruparii jihadiste Statul Islamic au ocupat teritorii in sudul Somaliei pentru prima data, in contextul tensiunilor tot mai mari intre gruparea militanta al-Shabaab si sustinatorii SI din aceasta tara, au declarat miercuri, pentru DPA, localnici si oficiali somalezi, potrivit Agerpres.

Pentru prima data, militii islamiste armate formate din fosti membri ai al-Shabaab, dar care au trecut recent de partea Statului Islamic, au capturat un mic district din apropiere de granita dintre Somalia si Kenya in regiunea somaleza Juba Inferioara.

Circa 70 de militanti puternic inarmati au intrat in orasul Tul-Barwaqo din apropiere de orasul-cheie Dhobley dupa ce trupe din regiunea Jubaland din Somalia s-au retras fara lupta, a declarat un 'intelept' local, Abdullahi Muse.

"Strigau 'Allahu Akbar, suntem baietii Statului Islamic'. Au dat foc locuintei administratorului districtului", a adaugat sursa citata.

Abdinasir Seerar, purtator de cuvant al administratiei locale Jubaland, a confirmat pentru DPA caderea orasului Tul-Barwaqo in mainile celor pe care el i-a descris ca fiind 'luptatori ai Statului Islamic'.

Acesta este primul caz in care Statul Islamic captureaza teritorii din sudul Somaliei, potrivit purtatorului de cuvant citat.

Un ofiter de informatii somalez de la Mogadishu a declarat pentru DPA ca ultimele evolutii pot fi considerate "o demonstratie de putere a sustinatorilor Daesch (acronimul arab al Statului Islamic - n.r.) in Somalia, care au parte de confruntari sangeroase in ultimele doua saptamani cu fosta lor grupare, al-Shabaab".

Oficialul din cadrul serviciilor secrete, citat sub acoperirea anonimatului, a adaugat ca "suntem de parere ca aceasta factiune a Daesh si-a creat deja bastioane in partea de nord a tarii, in special in regiunea Puntland".

"Asta inseamna ca acum avem o noua grupare terorista, Statul Islamic din Africa de Est, care captureaza noi parti din Somalia", a adaugat el.