Israelul a testat in secret modalitati de a face fata unui sistem avansat de aparare antiaeriana, mobilizat de Rusia in Orientul Mijlociu, care ar putea limita capacitatea Israelului de a ataca Siria sau Iranul, au declarat surse militare si diplomatice pentru Reuters. Sursele au afirmat ca un sistem rus de aparare antiaeriana S-300, vandut Ciprului in urma cu 18 ani si stationat in prezent pe insula greaca Creta, a fost activat in timpul unor exercitii comune Grecia - Israel, in aprilie-mai anul acesta.

Sistem S-300, prezentat la Parada din Moscova din 2009Foto: kremlin.ru

Activarea a permis avioanelor de lupta israeliene sa testeze cum functioneaza sistemul S-300, adunand date despre radarul sau puternic si despre cum poate fi evitat.

O sursa din domeniul apararii a declarat pentru Reuters ca Grecia a mai activat sistemul la cererea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel putin o data in ultimul an. Nu este clar deocamdata daca Israelul a impartasit informatiile astfel obtinute cu aliatii sai.

"O parte din manevre a implicat misiuni ale avioanelor israeliene impotriva sistemelor antiaeriene elene", a declarat o sursa. Alte doua surse au spus ca printre sistemele activate s-a aflat si cel de tip S-300 din Creta.

Sursele au vorbit sub protectia anonimatului, iar armata turca si cea israeliana au refuzat sa confirme sau sa infirme informatiile privind activarea sistemului din Creta in timpul exercitiilor din Mediterana de Est din aprilie-mai sau in exercitii similare desfasurate in 2012 si 2010.

Un oficial din Ministerul Apararii de la Atena a declarat, intrebat daca sistemul a fost activ in timpul exercitiilor greco-israeliene, ca: "In acest moment, S-300 nu este activ". A adaugat ca politica generala a Atenei este de a nu permite unei alte tari sa testeze capacitatile sistemului.

Sistemul S-300, folosit initial in perioada de varf a Razboiului Rece, in 1979, poate angaja avioane si rachete balistice multiple la o distanta de pana la 300 km. Israelul este ingrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului.

Israelul mai sustine ca Egiptul, cu care are incheiata o pace "rece", a achizitionat o varianta a acestui sistem. In plus, israelienii sunt ingrijorati de anuntul facut luna trecuta de Moscova, potrivit caruia va mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 in Siria, dupa ce Turcia a doborat un bombardier rus la granita.

Israelul a bombardat obiective din Siria ocazional si se teme sa nu se intersecteze cu fortele ruse din aceasta tara. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a intalnit cu presedintele rus, Vladimir Putin, cel putin de doua ori in ultimele saptamani, pentru a se coordona astfel incat sa evite accidentele.

Sistemul S-300 din Creta a fost achizitionat de Cipru in 1997m declansand un raspuns virulent din partea Turciei, adversarul sau de cateva decenii. In urma presiunilor din partea Marii britanii si a NATO, presedintele cipriot Glafcos Clerides a fost de acord sa stationeze sistemul S-300 in Creta. Un schimb facut in 2007 intre armata cipriota si cea greaca a transferat formal sistemul in minile Atenei.

Relatiile dintre Grecia si israel au cunoscut o inflorire dupa ce alianta odata puternica intre Israel si Turcia s-a rupt in 2010.