Moscova a decis, dupa doborarea bombardierului de catre Turcia, dotarea cu rachete aer-aer a unor avioane care participa la misiunile din Siria, dar Statele Unite avertizeaza Rusia ca masura risca sa complice situatia deja dificila din spatiul aerian sirian, scrie Mediafax.

Ministerul rus al Apararii a anuntat luni seara ca avioanele militare Suhoi Su-34 (n.red. - Fullback, potrivit terminologiei NATO) care participa la misiunile din Siria vor avea, in afara de bombe, si rachete aer-aer.

"In afara de bombele teleghidate de tip OFAB-500 si KAB-500, avioanele Suhoi Su-34 vor fi dotate, in premiera, cu rachete aer-aer. S-a luat aceasta decizie pentru apararea aeronavelor", a declarat colonelul Igor Klimov, purtatorul de cuvant al Fortelor Aeriene ruse, citat de Itar-Tass.

Decizia a fost luata dupa ce un avion de vanatoare turc de tip F-16 a a doborat pe 24 noiembrie un bombardier rus Suhoi Su-24M, la frontiera dintre Siria si Turcia.

In replica, Statele Unite au avertizat ca decizia Rusiei risca sa complice situatia in spatiul aerian sirian. "Sistemele de acest fel vor complica si mai mult o situatie deja dificila in spatiul aerian al Siriei; masura nu are niciun sens, dat fiind ca reteaua terorista Stat Islamic nu are forte aeriene", a reactionat Michelle Baldanza, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii.

"Asteptam ca Rusia sa respecte Memorandumul de intelegere privind siguranta zborurilor militare deasupra Siriei si sa nu indrepte aceste sisteme spre avioane ale coalitiei internationale", a adaugat oficialul american.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia.

Separat, Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, care ocupa regiuni din Irak, Siria, Libia si Egipt, unde a proclamat un "califat".

Armata turca a doborat, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara sustine ca avionul militar rus intrase cateva secunde in spatiul aerian turc. Moscova a explicat ca avionul nu a intrat deloc in spatiul aerian turc, iar presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat ca incidentul va avea "consecinte grave". Cei doi piloti ai avionului s-au catapultat, unul fiind impuscat mortal de insurgenti sirieni de etnie turca, iar celalalt fiind salvat intr-o operatiune speciala ruso-siriana.

  • O carte fundamentala pentru a intelege noile framantari la nivel global
  • Exercitiu de imaginatie: Cum va arata Europa sub conducere islamista
  • Lectura obligatorie pentru a intelege mi bine situatia din zona Orientului Apropiat