La 1 ianuarie 2016 expira preferintele comerciale autonome acordate de UE regiunii transnistrene, informeazaRadio Chisinau. Riscul ca Tiraspolului sa-i fie impuse, incepand cu anul viitor, taxe de import este unul real, avertizeaza expertii, odata ce pana in prezent autoritatile de pe cele doua maluri ale Nistrului, nu au ajuns la un mecanism clar de implementare a Acordului de Asociere, de catre regiunea transnistreana.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritatile de la Chisinau recunosc ca pana acum nu s-a ajuns la un acord cu administratia de la Tiraspol, dar spera ca intrevederile, cu partenerii comerciali europeni, programate pe parcursul acestei luni, sa aduca schimbari.

Zilele acestea reprezentantii Comisiei Europene din cadrul Departamentului de Comert, aflati in vizita in Republica Moldova vor merge si la Tiraspol a declarat pentru Radio Chisinau, vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov. El si-a manifestat speranta ca, in urma acestor intrevederi, deciziile sa fie luate in favoarea comunitatii de afaceri din stanga Nistrului.

Un studiu realizat recent de catre expertii de la Centrul Analitic Expert-Grup, arata ca pierderea accesului preferential la piata UE, ar prejudicia economia regiunii cu circa 5 la suta din PIB-ul sau.

Amintim ca asa-zisele autoritati ale auto-procalamtei republici au probleme mari economice, platind mare intarziere salariile, acumuland datorii pentru furnizorii de energie. Prognozele economice apreciaza ca economia transnistreana va continua sa se contracte.