Henriette Reker, candidata ranita grav, sambata dimineata, dupa ce a fost injunghiata din motive "rasiste" anti-imigratie, potrivit unui anunt al politiei, a fost aleasa duminica primar al orasului Koln, obtinand majoritatea absoluta din primul tur, anunta AFP. Reker, spitalizata dupa incidentul de sambata, a obtinut 52,64% din voturi, fata de contracanditatul sau social-democrat Jochen Ott (32,03%), potrivit rezultatelor definitive, citate de AFP.

Candidata la primaria orasului Koln, injunghiataFoto: Captura YouTube

Ea a fost aleasa din primul tur primar al orasului Koln, care are in jur de 980 de mii de locuitori, in ciuda unei participari slabe la vot - o prezenta de 40%.

Duminica seara, spitalul unde este internata Reker a anuntat ca starea sa a evoluat "pozitiv".

Henriette Reker se afla sambata dimineata la un stand de informare al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, cand a fost atacata.

Reker a fost ranita grav cu cutitul de catre un barbat de 44 de ani, ea fiind responsabila cu gestionarea refugiatilor la primaria din Koln, a explicat Wolfgang Albers, seful politiei din landul Renania de Nord-Westfalia.

Agresorul, retinut imediat dupa incident, "a declarat ca a comis aceasta fapta avand o motivatie rasista", a adaugat un oficial din cadrul politiei din Koln, Norbert Wagner, in cursul unei conferinte de presa.

Candidata independenta, dar sustinuta de conservatorii cancelarului Angela Merkel, Henriette Reker a suferit "rani grave", a informat Albers, precizand ca starea sa este "stabila". O alta femeie a fost de asemenea grav ranita in timpul acestui atac, a precizat Wagner.

Reker, putin cunoscuta in afara Koln-ului, era vazuta inca dinaintea incidentului de sambata ca unul dintre pretendentii cei mai seriosi la postul de primar al orasului, al patrulea ca marime din Germania, cu 980.000 de locuitori, in cursul alegerilor municipale de duminica.