SUA si-au retras portavionul Theodore Roosevelt din Golful Persic provocand nelinisti analistilor militari americani in contextul accentuarii prezentei rusesti in regiune, relateaza SputnikNews, citat de Agerpres.

Portavion americanFoto: US Navy

Potrivit canalului de televiziune NBC News, rechemarea in tara a navei care are la bord 5.000 de militari si 65 de avioane de lupta este explicata oficial prin necesitatea unor lucrari de mentenanta, precum si prin reducerile din bugetul apararii SUA.

NBC News subliniaza ca marina americana va fi astfel privata de un portavioan in Golful Persic pentru prima oara dupa 2007.

Unii experti americani si-au exprimat preocuparea fata de rechemarea portavionului intr-un moment in care Rusia isi intareste prezenta in Orientul Mijlociu. Astfel, viceamiralul in rezerva Peter Daly a declarat canalului NBC ca absenta navei USS Theodore Roosevelt in regiune va fi luata in calcul de Moscova.

Rusia ramane o carte necunoscuta in regiune, iar lipsa unui portavion american se observa, a opinat Daly, care este si director executiv al Institutului Naval din SUA. "Cel mai important lucru este ca ai nevoie de un portavion in zona cand nu stii ce se va intampla mai departe", a adaugat el.