Statele europene cer o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU pentru a le permite sa foloseasca forte militare in incercarea de a captura ambarcatiunile contrabandistilor din apele internationale ale Marii Mediterane, scrie New York Times.

Schita rezolutiei, ce va circula printre membrii Consiliului de Securitate in zilele ce vor urma, a fost negociata in conditiile in care Europa incearca sa opreasca imigrantii sa isi asume masuri din ce in ce mai disperate pentru a ajunge pe continent.

Rezolutia ar autoriza actiuni militare pe rute specifice din largul Marii Mediterane, de pe coasta Libiei pana in nordul Italiei. Propunerea reprezinta un pas inapoi semnificativ fata de obiectivul pe care liderii europeni il urmareau initial: acordul Consiliului pentru a demara operatiuni militare de-a lungul coastei Libiei, pe ape dar si pe uscat, pentru a distruge reteaua de contrabandisti. S-a renuntat le acest obiectiv in momentul in care nu au putut obtine consimtamantul Libiei.

Autoritatile libiene recunoscute de puterile Occidentale, au declarat ca acestea nu controleaza linia de coasta de unde pleaca ambarcatiunile contrabandistilor.

Conform unui diplomat al Consiliului de Securitate ONU, rezolutia ar putea permite ca ambarcatiunile de contrabanda sa fie confiscate, iar imigrantii aflati la bord sa fie dusi in Italia, unde ar intra in procesul de cautare de azil.