Doisprezece ofiteri de politie turci au decedat in urma unui atac cu bomba de la granita dintre Armenia si Iran, informeaza Reuters si AFP.

Desi niciun grup nu si-a asumat inca responsabiltatea atacului, acesta vine dupa luni de atacuri ale Partidului Muncitoresc al Kurzilor (PKK) asupra soldatilor si politistilor in sud-estul Turciei, scrie Reuters.

Atacul de marti din Igdir a venit atunci cand politistii mergeau intr-un mini-autobuz catre enclava republica autonoma Nakhchivan ce este prinsa intre Armenia si Iran, dar este controlata de Azerbaijan.

Mai mult de 40 de avioane au lovit nordul Irakului luni seara, unde grupurile PKK sunt localizate, ca raspuns la uciderea celor 16 soldati de langa granita Iraqului, cel mai sangeros atac dupa o incetare, timp de doi ani, a atacurilor kurzilor.

Conflictul, reinnoit cu cateva luni inainte ca Partidul Dreptatii si Dezvoltarii sa recapete majoritatea, a distrus un proces de pace inceput de presedintele Tayyip Erdogan in 2012 pentru a opri un razboi ce a dus la omorarea a 40.000 de oameni in trei decenii.

In plus, acest conflict a complicat rolul Turciei in lupta Statelor Unite ale Americii impotriva Statului Islamic. Politisti kurzi aliati cu PKK au luptat impotriva ISIS in nordul Siriei, cu ajutorul atacurilor aeriene ale SUA.

Turcilor le este teama de faptul ca obtinerea de teritorii in Syria de catre kurzi ar putea stimula sentimentele separatiste in interiorul populatiei.