Noi tensiuni au opus luni seara migranti si politie pe Lesbos, insula greceasca in Marea Egee, unde se inghesuie mii de migranti si unde situatia este pe cale sa explodeze, potrivit Atenei, citata de AFP.

Politisti echipati cu bastoane au fost nevoiti sa lupte pentru a controla o multime de circa 2.500 de migranti care asteptau sa urce pe o nava inchiriata special de guvernul grec pentru a-i transporta la Atena, citeaza Agerpres.

Politistii, asistati de membri ai garzii de coasta, au reusit cu greu sa controleze multimea, cerandu-i sa se retraga in timp ce migrantii ii impingeau in continuare, incercand cu disperare sa se urce la bordul navei pentru a-si continua periplul spre vestul Europei.

Potrivit ministrului grec al politicii migratoare, Iannis Mouzalas, 'situatia este realmente in pragul exploziei' la Lesbos, o insula cu 85.000 de locuitori, situata in nord-estul Marii Egee, in apropiere de coastele turcesti.

Insula a devenit una dintre primele etape ale periplului european pentru zeci de mii de refugiati si migranti care fug de conflicte si saracie.

'Intre 15.000 si 17.000 de refugiati' se inghesuie in prezent in Lesbos, ceea ce reprezinta aproximativ o cincime din populatia totala a insulei, a declarat luni ministrul Mouzalas pentru postul de radio To Vima.

Autoritatile de la Atena au luat o serie de masuri de urgenta duminica pentru a accelera transferul migrantilor spre capitala Greciei si a le facilita preluarea sub control.

Exasperarea este tot atat de mare pentru populatia insulei, ca si pentru migranti. Doi localnici de 17 ani au fost arestati duminica pentru ca au aruncat cu cocktailuri Molotov asupra familiilor siriene campate in parcuri, iar fortele antiteroriste au dispersat cu lovituri de baston o multime de migranti care asteptau sa fie inregistrati pentru a pune capat ciocnirilor intre sirieni, tratati cu prioritate, si afgani.