Aproape o mie de manifestanti s-au adunat, duminica, la Sankt Petersburg, pentru a protesta fata de distrugerea, joi, de catre militanti ortodocsi, a unui basorelief reprezentand un demon ce se afla pe un imobil din centrul fostei capitale imperiale, relateaza AFP.

"Ce s-a intamplat este oribil. Daca se dovesteste ca acest basorelief a fost distrus din motive religioase, atunci este o intoarcere la Evul Mediu. Este inadmisibil", a denuntat o manifestanta, Anna Astakhova, in varsta de 35 de ani.

"Eu insami sunt crestin-ortodoxa, dar nu sustin aceasta fapta absurda. Arta nu-i facuta sa ofenseze pe cineva", a declarat o alta manifestanta, Galina Vanina, in varsta de 60 de ani.

Basorelieful vandalizat, care reprezenta o creatura mitologica cu aripi de liliac si facea parte din frontonul unei cladiri ce dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, era inscris in registrul patrimoniului cultural.

Fapta a fost revendicata, intr-o scrisoare trimisa presei locale, de un obscur grup ultraortodox, care se autointituleaza "cazacii din Sankt Petersburg", desi cele doua asociatii oficiale ce reprezinta comunitatea cazaca din fosta capitala imperiala rusa s-au desolidarizat de autorii acestei fapte.

Politia locala a anuntat la randul sau ca a deschis o ancheta penala.

Acest act survine la doua saptamani dupa distrugerea, la Moscova, de catre militanti ortodocsi, a operelor unui sculptor din avangarda sovietica, pentru ca le considerau blasfematoare.