Comitetul central al partidului stangii radicale SYRIZA a votat joi noapte in favoarea desfasurarii unui congres extraordinar in septembrie, o propunere a prim-ministrului grec Alexis Tsipras pentru a defini o pozitie comuna fata de acordul cu creditorii, au anuntat surse din interiorul partidului, potrivit Agrpres.

Alexis Tsipras, care este de asemenea liderul SYRIZA, a făcut această propunere dimineața la deschiderea reuniunii comitetului central al partidului, amintește AFP. Unii membri ai acestei formațiuni s-au opus acordului semnat de guvern la 13 iulie cu creditorii pentru un nou împrumut destinat Greciei, însoțit de măsuri de austeritate.

"O majoritate a votat în favoarea desfășurării unui congres extraordinar în septembrie", a declarat pentru France Presse Costas Zachariades, membru al comitetului central, compus din 201 membri.

Data exactă a congresului nu a fost pentru moment precizată.

După mai mult de douăsprezece ore de dezbateri, comitetul central al SYRIZA a acceptat propunerea prim-ministrului și a respins-o pe cea a "Platformei stângii", un curent influent de adepți ai liniei dure în SYRIZA, precum și pe cea a altor grupuri disidente, care se opun acordului cu creditorii. Disidenții doreau un congres posibil chiar înainte de finalizarea acordului cu creditorii.

10 membri ai comitetului central au demisionat după reuniunea acestui comitet, potrivit lui Costas Zachariades.

La 15 și 22 iulie, treizeci din cei 149 de parlamentari SYRIZA au votat contra primelor reforme cerute de creditori și prim-ministrul nu mai dispune de o majoritate de 151 de parlamentari (din 300) pentru a aplica noul acord fără sprijinul celor trei partide de opoziție.

Decizia comitetului central al SYRIZA intervine în timp ce guvernul grec poartă negocieri cu înalții reprezentanți ai creditorilor, UE, BCE și FMI, care au sosit în această săptămână la Atena pentru a finaliza noul împrumut internațional pentru țară.

Acest acord ar trebui finalizat până la 20 august.