Grecii s-au pronuntat duminica, prin referendum, impotriva reformelor cerute de creditorii internationali, adancind criza si riscand iesirea tarii din zona euro. 61,31% dintre greci au votat NU (impotriva masurilor de austeritate), iar 38,69% au votat DA (in favoarea masurilor cerute de creditorii externi) la referendumul de duminica, arata rezultatele oficiale ale referendumului, date publicitatii de Ministerul Afacerilor Interne de la Atena, dupa numararea in proportie de 100% a voturilor. Prezenta la urne a fost de 62,50%. Opozantii masurilor de austeritate au sarbatorit in strada la Atena rezultatul votului. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, iar incepand din 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plata. Premierul Alexis Tsipras a reactionat la aproape 5 ore de la inchiderea urnelor, anuntand ca doreste reluarea negocierilor cu institutiile internationale. Tsipras cere insa ca la eventualele noi negocieri sa se tina cont de rezultatul referendumului si a insistat ca "Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria." Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei si vice-cancelar, considera insa ca orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistenta financiara sunt "greu de imaginat". Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au solicitat duminica seara, in urma unei discutii telefonice, convocarea de urgenta a unui summit al zonei euro.

Unul dintre primii votanti la referendumul din GreciaFoto: AGERPRES
  • Urmareste LIVETEXT pe HotNews.ro evenimentele zilei din Grecia

-----------------------------

Ora 05:30 Principalii reprezentanti ai curentului eurosceptic - Marine Le Pen, Nigel Farage si liderul formatiunii spaniole Podemos, Pablo Iglesias - si-au manifestat deschis satisfactia dupa ce grecii au respins duminica, prin referendum, planul de asistenta financiara - insotit de masuri de austeritate - propus de creditorii internationali. "Acest 'Nu' grec este o frumoasa si mare lectie de democratie. Popoarele au revenit" in UE, a scris Marine Le Pen pe Twitter. "Este fabulos sa vezi curajul poporului grec in fata agresiunii politice si economice a Bruxelles-ului", a scris si liderul UKIP, Nigel Farage. "Astazi in Grecia democratia a invins", a scris pe Twitter si Pablo Iglesias, potrivit Agerpres.

Ora 04:02 Liberalii si socialistii din Parlamentul European cer reluarea negocierilor cu Grecia, dar solicita responsabilitate din partea lui Tsipras. Liderii grupurilor social-democrat si liberal din Parlamentul European (PE) s-au declarat duminica seara favorabili reluarii negocierilor pentru incheierea unui acord de asistenta financiara cu guvernul de la Atena, dupa ce greci au respins prin referendum ultimele propuneri pentru un astfel de acord, dar au cerut in acelasi timp mai multa responsabilitate si din partea executivului grec, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Ora 03:21: Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru marti, 7 iulie, la ora 16:00.

Ora 03:07 Rezultate oficiale finale (dupa numararea in proportie de 100% a voturilor): 61,31% dintre greci au votat NU, 38,69% au votat DA la referendum. Prezenta la urne a fost de 62,50%.

Ora 01:55 Prima reactie a Rusiei dupa referendumul de la Atena: "Nu putem sa nu intelegem ca este vorba despre un pas spre iesirea din zona euro", a afirmat Alexei Likhatchev, vice-ministrul rus al Economiei.

Ora 01:18 Rezultate oficiale partiale dupa numararea a 95,40% din voturi: 61,31% dintre greci au votat NU, 38,69% au votat DA la referendum.

Ora 01:03 Ministrul italian de externe solicita reluarea negocierilor cu Grecia, considerand ca "acum este momentul potrivit pentru a se incerca gasirea unui acord" cu Grecia.

Ora 00:35 Antonis Samaras, liderul opozitiei conservatoare de la Atena, a anuntat ca demisioneaza din functia de presedinte al partidului Noua Democratie, asumandu-si astfel esecul inregistrat la referendum.

Ora 00:22 Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au solicitat duminica seara, in urma unei discutii telefonice, convocarea unui summit al zonei euro, dupa ce populatia Greciei a respins prin referendum ultimele propuneri ale creditorilor internationali privind un nou acord de asistenta financiara.

Ora 23:55 Rezultate oficiale partiale dupa numararea a 89,05% din voturi: 61,46% dintre greci au votat NU, 38,54% au votat DA la referendum.

Ora 23:40 Primele declaratii ale premierului grec Alexis Tsipras, la aproape 5 ore de la inchiderea urnelor pentru referendumul de duminica: "Vreau sa le multumesc tuturor celor care au votat NU. (...) Noi grecii am luat o decizie foarte curajoasa saptamana trecuta si sunt perfect constient de mandatul pe care mi l-ati dat, de a gasi o solutie viabila in negocierile cu creditorii internationali. Intrebarea daca Grecia ramane sau nu in Europa trebuie sa o inlaturam din orice discutie. Oamenii vor o Europa a democratiei. Maine Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta o solutie sanatoasa. Vrem continuarea negocierilor cu UE. Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria."

Ora 23:24 Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei si vice-cancelar: "Alexis Tsipras a taiat ultimele punti intre tara sa si Europa. Dupa respingerea regulilor de joc ale zonei euro (...), negocieri asupra unor programe de asistenta in valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat."

Ora 22:25 Rezultate oficiale partiale dupa numararea a 61,03% din voturi: 61,31% dintre greci au votat NU, 38,69% au votat DA la referendum.

Ora 22:04 Rezultate oficiale partiale dupa numararea a 54,38% din voturi: 61,31% dintre greci au votat NU, 38,69% au votat DA la referendum.

Ora 21:32 Rezultate oficiale partiale dupa numararea a 41,69% din voturi: 61,09% dintre greci au votat NU, 38,91% au votat DA la referendum.

Ora 21:30 Oficial european: Nu va exista o reuniune de urgenta a ministrilor Finantelor din zona euro luni, dupa referendumul din Grecia. "In niciun caz. Ministrii nu ar sti ce sa discute", a precizat un oficial european citat de Reuters.

Ora 21:20 Opozantii masurilor de austeritate cerute de institutiile financiare internationale au iesit in strada la Atena pentru a sarbatori rezultatul votului.

Ora 21:03 Rezultate oficiale partiale dupa numararea a 30,61% din voturi: 60,75% dintre greci au votat NU, 39,25% au votat DA.

Ora 20:51 Guvernul Greciei nu intentioneaza sa emita nicio moneda paralela daca rezultatele oficiale finale vor confima respingerea de catre majoritatea cetatenilor a masurilor economice propuse de creditori, afirma Euclid Tsakalotos, coordonatorul grec privind negocierile cu institutiile financiare.

Ora 20.46 Ministerul adjunct al Finantelor, Nadia Valavani, le transmite cetatenilor ca pot lua orice din cutiile de valori de la banci, mai putin bani (sursa: Iefimerida, lb. greaca)

Ora 20:41 Primele rezultate oficiale partiale ale referendumului de duminica (22,92% din voturi), prezentate de Ministerul de Interne de la Atena, arata ca grecii au spus "NU" reformelor impuse de creditorii internationali: 60,51 % au votat NU, 39,49 % au votat DA. Prezenta la urne a fost de 57,45%.

Ora 19:52 Prezenta la urne a depasit nivelul de 40%, astfel ca referendumul va fi validat, a anuntat Ministerul de Interne de la Atena.

Ora 19:50 Primele rezultate oficiale ale referendumului sunt asteptate la ora 21.00 (ora Romaniei).

Ora 19:40 Trei sondaje de opinie telefonice citate de The Telegraph arata ca tabara NU are un usor avans in fata taberei DA. Duminica nu vor exista exit-poll-uri.

Ora 19:38 Cancelarul german Angela Merkel va calatori luni dupa-amiaza la Paris pentru a discuta rezultatul referendumului din Grecia cu presedintele Francois Hollande, a anuntat un purtator de cuvant al guvernului de la Berlin (The Guardian)

Ora 19:15 Un alt sondaj prezentat de Skai TV anunta 51.5% NU si 48,5% DA (The Guardian)

Ora 19:02 53% dintre greci ar fi votat "Nu" la referendum,potrivit rezultatelor unui sondaj telefonic realizat de o televiziune din Grecia si citat de Le Monde.

Ora 19:00 Referendumul s-a incheiat.

Ora 18:40 Surse din interiorul Syriza sustin ca Guvernul este gata sa isi retrimita negociatorii la Bruxelles pentru a incerca un nou acord, chiar daca rezultatul votului va fi "Nu". (The Telegraph)

Ora 18:00 Guvernul grec se va intalni in aceasta seara cu seful bancii centrale si cu reprezentantii principalelor banci comerciale pentru a discuta situatia, anunta jurnalistul BBC Robert Peston.

Ora 17:04 Prezenta la urne pana la ora 15:00 - 35% din alegatori (Mega TV)

Ora 16:33 Grecia propune o amnistie fiscala pentru banii ascunsi de greci in bancile din Elvetia - o taxa de 21%

Grecia a propus o amnistie fiscala intr-o incercare de a colecta venituri bugetare de miliarde de euro de la cetatenii sai care si-au ascuns banii in bancile elvetiene, relateaza ziarul NZZ am Sonntag, potrivit Reuters.

Planul, care necesita aprobarea Parlamentului grec pentru a fi aplicat si un acord final din partea Elvetiei, este de a impune o taxa de 21% asupra depozitelor, introducandu-le in legalitate si adunand milioane de dolari vitale pentru Atena.

Potrivit puvblicatiei citate, grecii ar fi depozitat in bancile elvetiene o suma totala cuprinsa intre 2 miliarde de euro si 200 miliarde de euro.

Ora 16:01 Sondaj de opinie fulger inainte de deschiderea urnelor: "NU" conduce la mai putin de un procent (Financial Times via The Telegraph)

Financial Times a consultat un sondaj de opinie realizat pe ultima suta de metri, chiar inainte de deschiderea votului, care pune tabara "NU" in frunte, insa la mai putin de un procent de "DA".

FT precizeaza ca sondajul nu a fost publicat.

Ora 15:15 Cunoscutul editorialist al Financial Times, Gideon Rachman, aflat acum la Atena: "Toti cei cu care am vorbit in dimineata asta la Atena par sa creada ca votul NU va castiga".

Ora 15:02 Seful Bundesbank a informat cabinetul German ca un Grexit ar provoca un decalaj mare in bugetul Germaniei (The Guardian)

Presedintele Bundesbank Jens Weidmann l-a avertizat ca ministrul Finantelor Wolfgang Schauble se confrunta cu un decalaj mare in planificarea bugetara daca Grecia paraseste euro. Seful Bundesbank a transmis o avertizare clara guvernului german, in cadrul unei sedinte de cabinet desfasurate miercurea trecuta, anunta cotidianul german Handelsblatt citand surse guvernamentale.

Bundesbank a facut rezerve de 14,4 miliarde de euro a face fata consecintelor crizei din zona euro, dar este posibil ca suma sa nu fie suficienta, mai scrie ziarul.

Ora 14:31 Bancherii din birourile valutare ale marilor banci de investitii, chemati la munca duminica

Marile banci de investitii au chemat la munca duminica angajatii de la birourile de schimb valutar si le-a suplimentat numarul, pregatindu-se pentru o cerere puternica din partea clientilor dupa anuntarea rezultatului referendumului, informeaza Financial Times.

Pietele financiare isi reiau luni dimineata activitatea dupa un weekedn agitat. Primele piete financiare care se vor deschide sunt cele asiatice: Australia si Noua Zeelanda - duminica la ora 9:00 GMT.

HSBC a confirmat ca aduce personal suplimentar si se estimeaza ca JPMorgan va face la fel. Deutsche Bank a declarat ca membri ai personalul sau urmaresc referendumul. Bank of America si Merrill Lynch au refuzat sa comenteze.

Ora 14:09 Ministrul Finantelor Yanis Varoufakis confirma ca va demisiona daca rezultatul votului va fi DA, transmite The Guardian."Stricati sarbatoarea cu intrebari impertinente" a raspuns Varoufakis unui reporter Sky News cand a fost intrebat despre cash-ul din banci.

Ora 13:22 Franta, probabil ultimul aliat la nivel declarativ al guvernului de la Atena: Sa nu repetam maine Tratatul de la Versailles (tratatul care prin pedepsele draconice impuse Germaniei, dupa ce aceasta a pierdut primul razboi mondial, ar fi dus la venirea lui Hitler la putere si declansarea celui de-al doilea razboi mondial din dorinta de revansa a nemtilor, n.red.).

Franta, probabil ultimul aliat la nivel declarativ al guvernului de la Atena din zona euro, a avertizat impotriva unui nou moment de timpul "Tratatul de la Versaille", de data aceasta cu Grecia, in cazul in care acestia voteaza "NU", relateaza The Telegraph.

Versailles-ul a impus un set de conditii dure Germaniei dupa Primul Razboi Mondial. Solicitarea de plata a unor daune de razboi a fost perceputa in general drept cauza a crizei economice din perioada interbelica, acutizand nemultumirile, fapt ce a facilitata ascenziunea lui Hitler la putere.

Ministrul de Finante francez Emmanuel Macron a mai cerut Europei sa isi asume "responsabilitatea colectiva" pentru actuala criza din Grecia.

Ora 12:31 Presedintele Parlamentului European avertizeaza: Grecii vor avea nevoie de o moneda noua incepand de maine in cazul in care voteaza NU

Presedintele Parlamentului European Martin Schulz i-a avertizat duminica dimineata pe greci ca, in cazul in care rezultatul referendumului respinge acordul de bailout, vor avea nevoie de o noua moneda incepand de luni, relateaza The Telegraph.

"Este Grecia in euro dupa acest referendum? Cu siguranta, dar daca spun NU atunci trebuie sa introduca o moneda noua dupa referendum pentru ca euro nu este disponibil ca metoda de plata", a declarat Schulz pentru un post de radio german.

"In momentul in care cineva introduce o moneda noua, ies din zona euro. Acestea sunt elementele care imi dau o speranta ca oamenii nu vor vota Nu astazi", a adaugat seful PE.

Ora 12:15 Ministrul Finantelor Yanis Varoufakis a votat.

Ora 11:42 Premierul Italiei Matteo Renzi: Dupa referendum, indiferent de rezultant, trebuie sa reluam discutiile. Prima care stie acest lucru este tocmai Angela Merkel (AFP)

Dupa referendumul din Grecia, indiferent de resultant, este evident ca "europenii trebuie sa reia discutiile", a declarat duminica premierul italian matter Renzi.

"Cand vezi un pensionar plangand in fata unei bani si oamenii care stau la cozi in fata bancomatelor, iti dai seama ca o tara atat de importanta pentru lume si pentru cultura sa ca Grecia nu poate sa ajunga asa", a declarat Renzi pentru cotidianul italian Il Messaggerio.

Renzi concluzioneaza: "Este evident ca a doua zi trebuie sa reluam discutiile. Prima care stie acest lucru este tocmai Angela Merkel".

"Bineinteles, exista nuante, este imposibil sa salvezi Grecia fara angajamentul guvernului grec: reforma pensiilor, lupta impotriva evaziunii fiscale, noua piata a muncii depinde de ele", a mai afirmat liderul de la Roma.

Ora 10:47 Premierul Alexis Tsipras a votat. "Nimeni nu poate ignora vointa unui popor care isi ia destinul in propriile maini", a declarat seful executivului de la Atena la iesirea din sectia de votare, potrivit AFP.

----------------------------

Context:

Grecia este in acest moment pe marginea prapastiei. Economia este grav afectata de lipsa de lichiditati, dupa ce Guvernul Tsipras a decis inchiderea bancilor si controlul capitalurilor.

Guvernul grec a publicat luni textul intrebarii pe care intentioneaza sa o adreseze cetatenilor sai in referendumul anuntat pentru duminica, scrie Reuters. Astfel, acestia sunt intrebati daca accepta sau nu cererile creditorilor internationali in schimbul continuarii finantarii tarii si evitarii falimentului.

"Ar trebui ca propunerea care a fost inaintata de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la reuniunea Eurogroup din 25 iunie, 2015, si care consta din doua parti care impreuna constituie propunerea completa, sa fie acceptata?"

PUBLICITATE

Casuta cu "Nu" apare ca prima optiune, deasupra "Da"-ului.

Guvernul de extrema stanga a cerut populatiei sa nu aprobe aceste masuri".