Italia a amenintat ca le va acorda imigrantilor clandestini care traverseaza Mediterana dinspre Libia vize temporare Schengen, care le vor permite sa patrunda pe teritoriul altor state UE, daca nu se ajunge la un acord echitabil cu privire la impartirea acestei poveri, relateaza Mediafax citand BBC News.

Bruxellesul depune eforturi sa introduca un sistem de cote pentru imigrantii ilegali, iar ministrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene (UE) urmeaza sa se intalneasca marti, la Luxemburg, pentru a raspunde unor propuneri controversate ale Comisiei Europene (CE) cu privire la demararea unei politici coerente comune in domeniul imigratiei.

In contextul in care zeci de mii de imigranti traverseaza Mediterana, iar cei mai multi dintre ei se indreapta catre Italia, Roma pare scandalizata de luptele interne din UE si ameninta cu masuri de retorsiune.

Statele est-europene resping propunerile CE, Marea Britanie si Danemarca stau deoparte, Germania le sustine, Franta, Spania si Portugalia nu sunt prea entuziasmate, iar Italia este furioasa ca poate fi lasata sa faca fata valului de imigranti de pe coastele sale de sud.

Premierul italian Matteo Renzi a amenintat ca daca nu se ajunge la un acord echitabil prin care povara sa fie impartita, Roma va incepe sa le acorde imigrantilor vize temporare cu care sa calatoreasca in Europa, va inceta sa mai primeasca sutele de ambarcatiuni care sosesc din Libia si va refuza sa mai primeasca la docuri nave straine care salveaza imigranti de pe mare.

Austria si Ungaria ameninta sa-si inchida frontierele pentru imigranti, iar Franta si Elvetia le refuza intrarea din Italia. Politia patruleaza pe rute feroviare internationale, incalcand regulile privind circulatia fara pasaport in zona Schengen.

"Nu arata bine", a declarat un oficial UE luni, inainte de reuniunea ministrilor de Interne.

UE organizeaza saptamana aceasta evenimente speciale pentru a marca 30 de ani de calatorie fara frontiere in interiorul zonei Schengen. Lideri europeni au declarat sistemul "ireversibil", dar acesta a parut arareori supus unor presiuni atat de mari.

Dupa ce peste 800 de imigranti clandestini s-au inecat in Mediterana in aprilie, CE a prezentat luna trecuta noi propuneri vizand impartirea acestora in intreaga Europa, printr-un sistem de cote. Marea Britanie, Danemarca si Irlanda nu sunt obligate sa ia parte la acest program, in baza unor conditii speciale de care se bucura in UE, insa Dublinul a anuntat ca va accepta un numar redus de imigranti.

Comisia propune pentru inceput distribuirea in UE a aproximativ 60.000 de solicitanti sirieni si eritreeni de azil, dintre care 40.000 se afla deja in Italia si Grecia, iar 20.000 ar urma sa traverseze Mediterana.

Cifrele au fost criticate ca "rizibil" de mici, in contextul in care anul trecut au patruns pe teritoriul UE peste 600.000 de solicitanti de azil -, insa programul CE urmeaza sa stabileasca pentru prima data principiul impartirii poverii in UE.

Aproximativ 60.000 de persoane au sosit deja in sudul Italiei anul acesta, mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit porpunerilor, 24.000 de persoane urmeaza sa fie redistribuite din Italia catre alte tari. Renzi a catalogat acest numar drept o "provocare".

Potrivit propunerilor CE, redistribuirea imigrantilor are caracter constrangator pentru 25 dintre cele 28 de state membre UE. Statele UE din estul Europei, care au aderat ultimele si au o populatie redusa de imigranti, nu vor sa ia parte la program, insistand asupra faptului ca redistribuirea sa fie voluntara si nu obligatorie.

Italia, Germania, Austria si Elvetia sunt cei mai importanti sustinatori ai cotelor, dar pentru ca acestea sa fie acceptate este necesar sa fie sustinute de o majoritate calificata. Statele est-europene nu au suficienta sustinere sa blocheze propunerile, dar vor putea sa opuna un vot de veto in cazul in care Spania si Portugalia li se vor alatura. Oficiali de la Bruxelles afirma ca Polonia, cel mai "mare" dintre noii membri, este o tara-cheie.

Solutia este putin probabil sa fie decisa marti, ci urmeaza sa fie stabilita la summitul liderilor UE de saptamana viitoare, la Bruxelles. Statele est-europene doresc prelungirea sanctiunilor economice impuse Rusiei in criza din Ucraina, o problema care are un ecou mai mic in Europa de Vest, iar Polonia ar putea sa fie convinsa sa accepte programul cu privire la imigratie in schimbul sustinerii cu privire la Rusia, potrivit unor oficiali.

Germania si Franta au adoptat o pozitie comuna. Ele critica, dar fara sa refuze, cotele propuse de CE, stabilesc conditii - ca inghetarea programului de scutire de la vize pentru tarile din Balcani - si insista ca Itallia sa-i amprenteze si inregistreze noii imigranti, pentru a-i impiedica sa plece catre nord, in alte state UE.

Potrivit regulilor UE, imigrantii sunt obligati sa depuna cererile de azil in primul stat UE pe teritoriul caruia intra. Italia solicita schimbarea sistemului, insa Franta si Germania insista ca acesta sa nu fie modificat.