Ministrul rus al dezvoltarii economice, Aleksei Uliukaev, a declarat marti, intr-un interviu pentru BBC, ca izolarea actuala a Rusiei nu are nimic bun, dar pe termen lung sanctiunile internationale ar putea conduce la un efect pozitiv, potrivit BBC in limba rusa, citat de Agerpres.

Aleksei UliukaevFoto: Government.ru

"Vedeti, chiar si atunci cand incercati sa combateti muste (cu insecticid), la inceput situatia pentru ele este grava. Dar apoi ele se adapteaza pentru a supravietui chiar si in atmosfera otravita. Astfel exista rezultate pe termen scurt ale sanctiunilor si pe termen lung", a afirmat Uliukaev in emisiunea "Hard Talk".

In opinia sa, devalorizarea fortata a rublei rusesti, produsa anul trecut, a afectat puternic populatia tarii, dar in cele din urma ar putea avea un efect benefic asupra starii economiei ruse.

"Unul dintre rezultatele pe termen lung - o dinamica pozitiva a monedei nationale. La inceput avem scaderea preturilor la petrol, iar apoi sanctiuni, impreuna ele devin o cauza a devalorizarii monedei nationale", a afirmat ministrul rus. "Desigur, ne-am dori relatii mai bune cu Occidentul. Inainte, volumul schimburilor comerciale se ridica la mai mult de 200 miliarde de euro (pe an), iar acum cu 100 de miliarde mai putin", a indicat Uliukaiev, subliniind ca la aceasta se mai adauga si problema legata de accesul la pietele globale de capital. "Companiile noastre nu-si mai pot refinanta datoriile, ele trebuind sa le achite in conformitate cu graficul existent. Aceasta este si cauza scurgerilor de capital de pe piata rusa", explica el.

In acest an, conform estimarilor sale, exodul de capital din Rusia va ajunge intre 90 de miliarde si 100 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, ministrul rus nu considera racirea relatiilor dintre Rusia si Occident, ca urmare a rolului Moscovei in criza ucraineana, principala cauza a problemelor din economia rusa, care, conform datelor Bancii Mondiale, a scazut cu 2,7% in acest an. In acest sens, el evoca probleme structurale si institutionale care s-au acumulat in decursul mai multor ani in economia Rusiei.

In luna mai, Fondul Monetar International (FMI) a imbunatatit perspectivele pentru economia rusa. Pentru 2016, FMI anticipeaza o crestere economica a Rusiei cu 0,2%, desi invocase anterior o scadere a Produsului Intern Brut cu 1,1%.

Rusia face obiectul unor sanctiuni occidentale ca urmare a anexarii Crimeei in martie anul trecut si a conflictului armat din estul Ucrainei. SUA si aliatii lor din G7 sunt dispuse sa impuna sanctiuni suplimentare semnificative impotriva Rusiei, daca va fi nevoie de un raspuns la actiunile agresive ale acesteia in estul Ucrainei, a declarat pentru Bloomberg o sursa din cadrul Trezoreriei americane. In ajun, secretarul Trezoreriei SUA, Jack Law, a avut o intrevedere, la Washington, cu premierul ucrainean Arseni Iateniuk si cu ministrul de finante Natalia Iaresko.