Presedintele Vladimir Putin a afirmat vineri ca Uniunea Sovietica si China au fost cele mai afectate tari in cel de-al Doilea Razboi Mondial, suferind cel mai mare numar de victime, scrie agentia oficiala de presa a Rusiei Tass.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ca urmare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica si China au devenit cele mai afectate state, deoarece am avut cel mai mare numar de cetateni care au murit, atat Uniunea Sovietica cat si Republica Populara Chineza", a spus Putin, in cadrul unei intalniri cu omologul sau Xi Jinping.

Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin sa viziteze China la inceputul lui septembrie pentru a lua parte la manifestatiile care marcheaza 70 de ani de la aniversarea victoriei asupra Japoniei.

Xi Jinping a notat ca, desi se sarbatoreste victoria, China si Rusia nu cred ca "anumite tari trebuie urate".

El a laudat "puternica prietenie" dintre Moscova si Beijing, "nascuta in luptele" celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Rusia lupta impotriva Germaniei si China se confrunta cu agresiunea japoneza.

Sambata, Xi Jinping va asista la defilarea militara din Piata Rosie alaturi de, printre altii, presedintele cubanez Raul Castro si premierul indian Pranab Mukherjee, deja sositi la Moscova, invadata in ultimele zile de afise care glorifica eroismul soldatilor sovietici.

Pentru Kremlin, sosirea liderului chinez pune in evidenta dorinta Beijingului de a sta alaturi de Rusia pentru a "apara rezultatele celui de-al Doilea Razboi Mondial si pentru a se pronunta impotriva tentativelor de negare (...) si de falsificare a istoriei".

Peste 40 de documente (acorduri, parteneriate ... ) in domeniile energetic, aerian, financiar si spatial urmeaza sa fie semnate cu ocazia aceste vizite.

In total, 20 de sefi de stat si de guvern, precum si secretarul general al ONU Ban Ki-moon, sunt asteptati pentru ceremoniile care vor culmina cu defilarea a peste 16.000 de soldati, 194 de unitati blindate si 143 de avioane si elicoptere.

In schimb, liderii occidentali vor boicota festivitatile din cauza rolului jucat de Moscova in criza ucraineana. Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, se va afla sambata la Moscova pentru a aduce un omagiu sacrificiilor facute de URSS dar nu va asista la parada militara.

Cancelarul german Angela Merkel va ajunge duminica la Moscova, pentru o intalnire cu Vladimir Putin.