Un grup ucrainean devine celebru online cu melodii ce parodiaza sprijinul rusesc pentru separatistii din estul Ucrainei, scrie The Guardian. Grupul, denumit Mirko Sablic, a fost creat acum cateva luni pentru a contracara “propaganda” ruseasca privind conflictul din estul tarii.

Un grup ucrainean parodiaza sprijinul Kremlinului pentru separatisti Foto: Captura YouTube

“Noi nu luam parte in actiunile militare. Noi nu stim sa tragem cu arma. Cuvintele sunt arma noastra”, spune Yevhen Tatarchenko, membru al grupului.

Mirko Sablic a creat deja o serie de clipuri video, fiecare atragand zeci de mii de vizualizari. Grupul isi scrie singur melodiile si foloseste in clipurile sale imagini din filmele sovietice si din Ucraina ravasita de razboiul civil.

Ultimul video este intitulat Novorossia Anthem, cu referire la numele dat de separatistii din Donbass regiunii din sudul si estul Ucrainei pe care vor sa o controleze. Clipul are deja peste 70.000 de vizualizari. Melodia este derivata din Marsul Artileriei lui Stalin, un celebru slagar sovietic ce omagiaza Armata Rosie.

Imnul-parodie blameaza Rusia - si pe Putin personal - pentru instigarea la sentimente separatiste si pentru inarmarea rebelilor. “Separatisti, Putin a dat un ordin”, se spune in refren. “Cete de condamnati vor primi instructiuni cum sa bata prizonierii, cum sa tortureze ranitii”, se acuza in melodie.

Un alt clip postat luna trecuta, Imn pentru Donbass-ul Ucrainean, ia la tinta atat separatistii pro-rusi, cat si formatia favorita a lui Putin, Lyube. In video, cantaretul Nikolai Rastorguyev - care este si parlamentar pentru partidul de guvernare Rusia Unita si suporter loial al lui Putin - are vocea dublata, astfel incat apare ca performand un cantec anti-separatist.

Producatorul Lyube a reusit scoaterea temporara a clipului de pe Youtube, insa a fost repus, alaturi de un avertisment din partea Mirko Sablic ca orice tentative viitoare de blocare vor atrage parodii pentru oricine va incerca asa ceva.

La inceputul lunii martie, pe Youtube a fost postat un video denumit "Sunt un ocupant rus" in care apara imperialismul rusesc, iar imaginile au devenit virale si extrem de populare printre nationalisti, ridicand in acelasi timp semnale de alarma in randul fostelor republici sovietice. Ulterior s-a dovedit ca bloggerul care l-a postat nu exista si ca acest clip a fost creat de o firma de PR in scop declarat de propaganda pro-rusa.

Uniunea Europeana a anuntat la sfarsitul lunii martie ca este decisa sa declanseze prima operatiune intr-un nou razboi de propaganda cu Rusia dupa ce campania a fost aprobata la un summit UE. Intregul plan trebuie elaborat de Mogherini pana in iunie, insa europenii nici nu pun la bataie tot atatia bani cat Moscova si nici nu vor sa foloseasca armele la care recurge Kremlinul.