Procurori anticoruptie, parlamentari si chiar detectivi financiari americani incearca de mai multe saptamani sa gaseasca urma unui miliard de dolari care s-a evaporat in Republica Moldova, un scandal bancar care risca sa destabilizeze cea mai saraca tara a Europei, scrie AFP.

"Disparitie misterioasa" sau "furtul secolului"? Scandalul a izbucnit in momentul in care Banca centrala a Moldovei (BNM) a descoperit ca trei institutii financiare, reprezentand circa o treime din activele bancare ale tarii, au acordat credite in valoare totala de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

Tranzactiile au fost incheiate in decursul a catorva zile, chiar inainte de alegerile parlamentare de la finele lui noiembrie, castigate greu de partidele pro-europene, in fata opozitiei pro-ruse.

Destinatarii acestor credite nu sunt identificati si se pare ca banii s-au evaporat pur si simplu.

"Nu pot explica cum poti fura o suma atat de mare intr-o tara atat de mica", declara recent reprezentantul Uniunii Europene (UE) in Moldova, Pirkka Tapiola.

Deputatii s-au sesizat si, potrivit unui raport al unei comisii parlamentare discutat cu usile inchise, dar obtinut de presa, o parte din bani a fost transferata in patru banci rusesti.

Liderul opozitiei socialiste, Igor Dodon, spune ca aceste fonduri ar fi ajuns in conturile unor companii offshore, "unde li s-a pierdut urma".

Vicepremierul, francezul Stephane Bride, fost expert financiar, vorbeste prudent de "tranzactii suspecte" masive in valoare de un miliard de dolari.

Pentru a evita falimentul, care ar fi generat o unda de panica in intreg sistemul bancar, Banca Centrala a plasat sub tutela sa cele trei banci, Banca de Economii, Unibank si Banca Sociala.

"Ordine venite de sus"

Ele au primit in paralel un credit de urgenta de 9,4 miliarde de lei (700 milioane dolari), care trebuia rambursat in 27 martie. Scadenta a trecut, dar pentru moment BNM nu a incasat niciun ban.

"Sunt 100% convins ca suma in chestiune nu va fi rambursata integral si ca diferenta va fi transformata in datorie publica", a declarat presedintele Ligii bancherilor, Dumitru Ursu. Moldova are in prezent o datorie de 1,7 miliarde de dolari.

El a acuzat de neglijenta Banca centrala si jandarmul pietelor financiare (CNPF) in conditiile in care "astfel de tranzactii nu ar fi putut scapa supravegherii lor" si nici a parchetului anti-coruptie (CNA).

Un viceguvernator al Bancii centrale si presedintele CNPF au fost demisi. Dar numerosi analisti explica pasivitatea acestor institutii prin "ordine venite de sus", din partea unor oameni politici influenti care ar fi putut incasa o parte a banilor.

Parchetul general a deschis o ancheta. Pana in prezent, doua persoane, a caror identitate este pastrata secreta, au fost plasati in arest preventiv si bunurile mai multor persoane au fost sechestrate.

Intr-un document publicat la inceputul lunii martie, "Partenerii de dezvoltare ai Moldovei", dintre care fac parte Banca Mondiala, Uniunea Europeana si Statele Unite, au cerut guvernului sa publice pierderile suferite de stat in aceasta afacere.

In fata scandalului general, guvernul a apelat la expertii societatii americane de audit Kroll.

"Aceasta mega-tranzactie are un impact nefast major asupra economiei, provocand o puternica devalorizare a leului moldovenesc", a afirmat Alexandru Fala, analist la think-tankul Expert Grup.

Leul s-a devalorizat cu 42% in perioada 1 noiembrie - 18 februarie, dar s-a apreciat usor in ultimele saptamani.